Rött vin

2019 Barolo Classico, Azelia

nr 9371501

Från fantastiska årgång 2019 kommer äntligen nya årgången Barolo Classico från familjen Scavino på Azelia. En utsökt Barolo gjord på druvor från gamla rankor enligt klassisk piemontestisk vinmakartradition, signerad Luigi och Lorenzo Scavino. The Wine Advocate: 93 poäng 

Pris 439 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2041

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Till skillnad från många andra vinnmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2019 Barolo Classico kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden (vilket innebär att de äldsta rankorna är uppemot 120 år gamla). 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 55 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader följt av 12 månader på flaska. Man använder sig av 4-5 olika tunnbinderier och de stora, gamla ekfatens ursprung är därmed slavonsk, ungersk och fransk. Detta är i sanning en Barolo Classico som levererar långt upp på cru-nivå!

Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Winomaten (Patrik Bennet): ”Mörka körsbär, violer, lakrits, salvia, nypon & rosor omfamnar gommen i en slank sammetslen fruktprofil innan tjäran sätter ner foten i eftersmaken. Det saknas sannerligen inte kraft men elegansen är påtaglig och går rakt in i våra hjärtan. Jämfört med årgång 2020 är vinet några uns torrare, stramare och kanske mer klassisk men båda är strålande goda och värda sin plats i vinkällaren.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 93 poäng ”The 2019 Barolo has a pretty bouquet that is laced with light fruit, licorice and lots of blue flower. On the palate, the wine is mid-weight and lively. This is a nice expression of classic Nebbiolo that shows depth and elegance. It ferments with ambient yeasts and sees 40 days of extended maceration with submerged cap. This 29,400-bottle production represents a blend of fruit from seven sites: Altenasso and Solanotto in Castiglione Falletto, a part of Cerretta, the younger part of Bricco Voghera where the vines are from 55 to 60 years old, part of San Rocco, and Cerrati and Broglio in Serralunga d’Alba.”

Dina Viner (Per Bill): 93+ poäng ”Ett djupt, rikt och fylligt vin med torr, komplex frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, tranbär, granatäpple, te, blommor och mineraler.”