Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Barolo del comune di Verduno, Fratelli Alessandria
nr 9414901Ny årgång av 2019 Barolo del comune di Verduno– från en av Piemontes mest spännande producenter – från en mycket hyllad årgång. Ett vin att spara i och njuta av i många år framöver. The Wine Advocate (Monica Larner): 95 poäng
Pris 489 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Fratelli Alessandria
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner av nypon, syrliga körsbär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stram men ändå inbjudande och fruktig smak av syrliga röda körsbär, nypon, tobak och tjära. Tilltalande eftersmak av röda bär och tjära. Vinet gör sig bäst om det luftas i karaff några timmar om du vill njuta av vinet idag. Vinet vinner på lagring.
Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.
Lagringspotential
Från nu till 2039
Mer information
Om produkten
Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.
Fratelli Alessandrias 2019 Barolo är gjord enligt den gamla traditionen att samla druvor från olika vingårdar: Pisapola, Riva Rocca Campasso, Rocche dell’Olmo och Boscatto i kommunen Verduno. Jordmånen består mestadels av kalksten. Vinrankorna är i genomsnitt 25 år gamla. Druvorna plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 28- 30 grader. Vinet lagrades sedan i tre år på slavonska och franska fat om 20-40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljerades i början av våren 2021.
Vinexperternas omdömen
The Wine Advocate (Monica Larner): 95 poäng ”These village-specific wines are growing in popularity, and among the various expressions on the market today, this wine from Verduno is really quite special thanks to its highly distinctive floral aromas and its delicate sense of inner balance. A new project being inaugurated with this vintage, the Fratelli Alessandria 2019 Barolo del Comune di Verduno shows a fine, streamlined mouthfeel with polished tones of river stone, crushed rose and licorice root. The aromas are refined and fragile. This is a 20,000-bottle release.”
WineTable, Pär Strömberg (2024-03-07): ”Nebbiolo från samma producent som ovan och med samma hållbara förutsättningar. Här bjuds det klassika toner så det förslår, tjära, rosor, körsbär, nypon, mörka plommon och högprocentig mörk choklad. Torrt och stramt med tuggiga tighta tanniner i ett friskt elegant och välbalanserat avslut. Ännu ung och i sin linda, men med klockrent tydliga ursprungsmarkörer, som gör detta vin ett mycket intressant köp för framtida pur Barologlädje.”
DinVinguide, Sofia Ander (2024-03-05): ”Ljuvligt, som det mesta med 2019 på flaskan och Italien. Och Piemonte. Sval och slank stil med frasiga tanniner, röd syrlig frukt som tranbär, nypon, pomerans och röd apelsin. Ihållande efterdyningar av rött te och torkade rosor. Om du har plats för fler Barolo 2019 så är det inget att sova på.”