Rött vin

2019 Barolo Margheria, Azelia

nr 9392201

Här ges du den unika möjligheten att prova mogen Barolo från vingården Margheria från årgång 2019 och den fantastiske producenten Azelia med Luigi Scavino i spetsen. Decanter: 96 poäng

Pris 829 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket komplex och utvecklad doft av röda bär, nypon, lingon, söta kryddor, rosor och violer. Fatkaraktären är mycket välintegrerad och vinet kröns av en liten kryddighet. Det första man slås av är typiciteten – det här är en text book-Barolo, med sin friska syra och välmarkerade med mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten som har mycket att ge i from av vidare lagring. Eftersmaken fortsätter längt efter att vinet försvunnit och klingar ut i ett stort smakregister.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Barolo Margheria kommer från vingården Margheria i Serralunga D’Alba där familjen Scavino äger 1,9 hektar vingård som köptes av Luigi under 90-talets början under en tid då det var mycket ovanligt att köpa vingårdsmark ”utanför” sin region – Azelias vineri ligger ju, som bekant, i Castiglione Falletto men eftersom Liuigi alltid älskat kraften i vinerna från Serralunga d’Alba tillskansade han sig dessa vingårdar för att öka egendomens bredd. Jordmånen är lerig märgel och befinner sig på 250-360 meter över havet i syd/sydvästlig riktning. Vingården är planterad till drygt 4 300 rankor/hektar och den genomsnittliga ålder är 65 år. Druvorna fermenteras med sin naturliga jäst i 55-60 dagar vid 31 grader celsius och lagras sedan 30 månader på stora ekfat innan buteljering följt av 12 månader på flaska. Dessviner har alltid stor kraft och struktur med en tilltalande sälta i avslutet. Till gastronomi kommer de till sin allra största rätt!

Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset. Själva namnet Fiasco kommer från det piemontestiska ordet fiasc – alltså flaska. Vingården har fått sitt namn efter formen som påminner om just en flaska.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Decanter (Aldo Fiordelli): 96 poäng ”Luigi and Lorenzo Scavino prolong the maceration for up to 60 days, and ageing in botti for 30 months. This Margheria is thus more concentrated, big and powerful compared to other examples. There’s a freshness of sweet violet on the nose, with liquorice and smoky woodland notes and a pomegranate core, slightly bloody. The long acid is tightly knit with velvety tannins. Graceful and powerful, the palate is soaked with the wines’s floral character, and austere on the finish – which is normal at this stage. A great wine in a great vintage.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 95+ poäng ”Azelia makes three wines with fruit from Serralunga d’Alba, including San Rocco, Cerretta and this wine. There is also a Riserva from Bricco Voghera. The 2019 Barolo Margheria comes from a southwest facing slope opposite the Perno Vineyard. The site has very poor soils with white clay, and the vines (aged 65 years old on average) are forced to push their roots very deep as a result. This wine has a tight and very firm personality with dark fruit, rusty nail, dusty mineral and tight structure. Those rusty mineral aromas give it away as Serralunga d’Alba. This is an age-worthy wine, with 5,900 bottles released.”