Rött vin

2019 Barolo Ravera, Josetta Saffirio

nr 7151401

2019 är första årgången av Josetta Saffirios Barolo Cru Ravera – och dessutom första årgången med den nya etiketten! Ett utsökt vin från en storslagen årgång, signerad en av Vinklubbens mest älskade producenter.  The Wine Advocate: 93 poäng

Pris 629 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo (klon: michet)

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är är generös och elegant med toner av exotiska kryddor, torkade rosor, Earl Grey-te, bigarråer, örter och mineral. Stiltypiskt stram med en tydlig fruktkaraktär och en långt klingade eftersmak där röda bär och kryddor dominerar. Vinet gör sig bäst om det luftas i karaff några timmar om du vill njuta av vinet idag. Vinet vinner på lagring.

Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2039

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

2019 Barolo Ravera är en MGA-klassad Cru i kommunen Novello. För 20 år sedan var det knappt någon som pratade om Ravera eftersom vingårdsläget är så högt beläget och därmed hade svårt att uppnå full mognad, men nu – med allt mer stigande temperaturer – vill alla äga mark i Ravera. Det svala läget ger vinerna en enormt elegant fräschör och levererar alltid finstämda viner, även i riktigt varma årgångar. När vingården köptes av Sara i slutet av 10-talet gick druvorna först in under egna etiketten ”Sara Vezza” – från och med årgång 2019 görs emellertid vinet under etiketten ”Josetta Saffirio”. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i en mix av stora 2000-litersfat små franska barriquer i 24 månader. Enbart 2000 etiketter producerades i årgången.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Monica Larner): 93 poäng ”Here’s a new submission from Josetta Saffirio. The 2019 Barolo Ravera gives this producer access to one of the most interesting growing sites in the appellation that straddles the villages of Barolo and Novello. The wine displays the heartier quality of fruit that this site is known for with savory and slightly exotic overtones of spice, dried rose bud and Turkish tea. Fruit comes from a half-hectare parcel at 400 meters in elevation. Only 2,000 bottles exist.”