Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Barolo Ravera, Paolo Scavino
nr 9495201Vingårdsspecifik Barolo Cru från MGA-klassade Crun Ravera i Novello. En mycket välgjord Barolo som har potential för lång lagring. The Wine Advocate (Monica Larner): 95 poäng
Pris 849 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Paolo Scavino
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner av nypon, syrliga körsbär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stram men ändå inbjudande och fruktig smak av syrliga röda körsbär, nypon, tobak och tjära. Tilltalande eftersmak av röda bär och tjära. Vinet gör sig bäst om det luftas i karaff några timmar om du vill njuta av vinet idag. Vinet vinner på lagring.
Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Om produkten
Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter fjärde generationen, Enrica och Elisa Scavino, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan var Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Med tiden kom han att bli en av de välkända Barolo Boys som satte regionen på kartan under 80- och 90-talet. Vid sin död, i februari 2024, hade han över 71 års erfarenhet och drevs fram till slutet av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Döttrarna Elisa och Enrica, som i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig, för idag vidare faderns fana, särskilt eftersom Elisa ärvt hans experimentlusta i vineriet. Vi lär kunna förvänta oss stordåd och innovation även i framtiden!
Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.
2019 Barolo Ravera är en MGA-klassad Cru i kommunen Novello. För 20 år sedan var det knappt någon som pratade om Ravera eftersom vingårdsläget är så högt beläget och därmed hade svårt att uppnå full mognad, men nu – med allt mer stigande temperaturer – vill alla äga mark i Ravera. Det svala läget ger vinerna en enormt elegant fräschör och levererar alltid finstämda viner, även i riktigt varma årgångar. Själva läget är 130 hektar, medan familjen Scavino äger totalt 3 heltar fördelat på två lägen. I vineriet avstjälkas druvorna och genomgår en lätt pressning. Den efterföljande macerationen och alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar. Vinet lagras i cirka 24 månader på gamla fat följt av 10 månader på flaska. 6,500 flaskor gjordes i årgången.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Livets Goda, Ulrika Ferlin (2024-03-08): 96 poäng ”Familjen har sin bit mark på den högsta delen av Ravera med östlig exponering vilket ger svalare temperaturer och detta är den sista vingården att skördas varje år. Inbjudande doft med stor personlighet av aska, torkade rosenblad och lätta körsbär. Feminint och sofistikerat i doften. I gommen brett med en lättsam syra och tanniner som breder ut sig i munnen med sandigt manér. Röda plommon, rosor i mängder ger en läcker och integrerad framtoning. Glänsande!”
The Wine Advocate (Monica Larner): 95 poäng ”With fruit from the village of Novello, this wine is more articulate and shows clearer aromas compared to some of the other Barolos in this set of new releases. The Paolo Scavino 2019 Barolo Ravera takes a little extra time to come into focus. There is dark fruit, dried cherry, spice and some light tarry smoke. With time, the wine begins to show more complexity and nuance. Some 8,200 bottles were made.”