Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Barolo San Rocco (magnum), Azelia
nr 9375306Från enskilda vingården San Rocco i Serralunga d’Alba kommer denna briljanta Barolo från årgång 2019. Lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 5:e oktober. Decanter: 94 poäng
Pris 1849 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!
Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.
Lagringspotential
Från nu till 2041
Mer information
Om produkten
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.
Barolo San Rocco kommer från vingården med samma namn i kommunen Serralunga D’Alba. Azelia äger hela 2.1 hektar av denna väl ansedda vingård. San Rocco var den första vingård som köptes av Luigi under 90-talets början under en tid då det var mycket ovanligt att köpa vingårdsmark ”utanför” sin region – Azelias vineri ligger ju, som bekant, i Castiglione Falletto men eftersom Liuigi alltid älskat kraften i vinerna från Serralunga d’Alba tillskansade han sig dessa vingårdar för att öka egendomens bredd. Vingården ligger cirka 1 kilometer från Margheria och ungefär 12 kilometer från familjens vineri. Jordmånen är kalkhaltig lera och befinner sig på 320 meter över havet i sydlig riktning. Denna 10 miljoner år gamla lerjordmån ger viner med mycket struktur och kraft och är oftast det mörkaste av familjens viner. Vingården är planterad till drygt 4 500 rankor/hektar och den genomsnittliga ålder är 65 år. Druvorna fermenteras med sin naturliga jäst i 55-60 dagar vid 31 grader celsius och lagras sedan 24 månader på stora ekfat innan buteljering, följt av 12 månader på flaska.
Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset. Själva namnet Fiasco kommer från det piemontestiska ordet fiasc – alltså flaska. Vingården har fått sitt namn efter formen som påminner om just en flaska.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
The Wine Advocate (Monica Larner): 94+ poäng ”San Rocco is a small MGA located on the northern side of Serralunga d’Alba with steep slopes that open toward Cerretta with clay and limestone. The 2019 Barolo San Rocco (with 7,300 bottles made) benefits from tighter space and a protected microclimate to produce powerful wines. However, this vintage certainly needs more time in bottle and is nowhere near expressing its full potential now. The bouquet is rigid and unyielding at this time. This is a characteristic of San Rocco.”
Decanter (Aldo Fiordelli): 94 poäng ”Fermented with its indigenous yeast and macerated for 40 days with a submerged cap, then aged in large oak casks for 24 months. The fruit is restrained, cherry kernel-like, with sweet violet, balsamic hints and rhubarb minerality. Savoury on the palate, it shows velvety tannins of significant extraction with long-lasting acidity. A wine focused on the roots rather than on the fruits; restrained, mineral and of great austere elegance.”