Mousserande vin

2019 Franciacorta Vintage Collection Dosage Zéro, Ca’ del Bosco

nr 9385501

2019 Vintage Collection Dosage Zéro är ett knastertorrt mousserande vin från bubbelmästarna Ca’ Del Bosco – helt utan tillsatt socker. Webblanseras 28 november 2024.

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 599 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtVeganvänligt
Lanseringsdatum28/11/2024

Beskrivning

Producent
Ca’ del Bosco

Ursprung
Franciacorta DOCG

Druvor
77% chardonnay, 17% pinot nero, 6% pinot bianco

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är komplex och fokuserad med drag av päron, gröna äpplen, citron, lime, clementin, aprikos, mineral, nötter och nougat med en påtaglig brödighet från den långa lagringen på jästfällningen. Smaken är fräsch och slank med knastertorr skyhög syra och en inbjudande krämig mousse. Eftersmaken är elegant och syradriven med såväl citrusaromer som härlig brödighet.

Passar till
Drick som aperitif eller till skaldjur, milda ostar och stekt fisk med rostade grönsaker och örtcréme.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information

Om produkten

Ca’ del Bosco är en mousserande vinproducent i Franciacorta DOCG i Lombardiet. Huset är ett av Italiens absolut främsta hus för mousserande vin och man gör en rad olika cuvéer tillverkade enligt metodo classico, det vill säga samma metod som används för att tillverka champagne.  Ca’del Bosco kan med rätta ta åt sig mycket av äran för att världen idag har fått upp ögonen för de mousserande kvalitetsvinerna från Franciacorta. Ca ‘del Bosco grundades när Annamaria Clementi flyttade till Erbusco där hon köpte ett litet hus i sluttningen med namnet Ca’del Bosco. Till huset hörde 2 hektar mark och hon planterade denna med vinstockar.  Det första vinet producerades 1972. Annamarias  son Maurizio Zanella utvecklade gården med målet att bevisa att området kunde producera riktiga kvalitetsviner. Efter att ha rest till Champagne bestämde sig Maurizio för att göra mousserande vin enligt traditionella metoden. Kvaliteten på druvorna sätter man främstoch man lägger mycket arbete på ny innovation. Ca’del Bosco producerar idag både röda, vita och mousserande viner.

2019 Vintage Collection Dosage Zéro är ett knastertorrt zero-dosagebubbel utan tillsatt socker från 24 ekologiskt skötta vingårdsparceller. Skörden ägde rum under de sista tio dagarna i augusti. Druvorna hanteras enligt vad Ca’ del Bosco själva kallar Metodo Ca’ del Bosco vilket innebär att druvorna plockas i små korkar, sorteras och kyls ner. Klasarna hamnar sedan i det de kallar sitt “druv-spa” där varje enskild klase tvättas i ett jet-spraysystem som innefattar tre vattenbad och en torktunnel. Druvorna krossas därefter utan kontakt med syre och jäses i små ekfat. Därefter följer 5 månaders fatlagring och efter totalt sju månader från skördens start är det dags att skapa den slutgiltiga blenden som tas fram med målet uttrycka terroir , kraft och potential. Efter den andra jäsningen lagras vinet i 48 månader på sin jästfällning och butlejeras därefter utan tillsats av socker eller sulfit. Varje flaska märks med individuella markörer för spårbarheten. Sammantaget ett riktigt hantverk från mästarna på Ca’ del Bosco – Italiens kanske mest förnäma producent av mousserande vin.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen