Vitt vin

2019 G.P.S. Lower Duivenhoks River Chardonnay, Kershaw Wines

nr 5582101

Richard Kershaw – en av Sydafrikas sanna svalklimatshjältar. Här levereras svalklimat-chardonnay från en kalkstensvingård i Lower Duivenhoks River: hyllad av såväl vinälskare som journalister. Tim Atkin MW 93 poäng

Pris 419 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
Lanseringsdatum03/10/2023

Beskrivning

Producent 
Kershaw Wines

Ursprung 
Elgin

Druvor
100% Chardonnay

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
Elegant doft av mogen persika, vita blommor, apelsin, bakade äpplen, mineral samt lätt ton av fat. Vinet utmärks av sin krämiga textur och välavvägda frukt som greppar tag med sin tyngd och koncentration. Syran är påtagligt fräsch och lyfter vinet medan eftersmaken är väl avvägd med såväl frukt, krydda och mineral som ekar länge efter sista klunken svalts.

Passar till 
Smakrika fiskrätter och elegantare rätter på kalv och kyckling.

Lagringspotential 
Från nu till 2030

Mer information 
Luftas med fördel en stund innan servering – avnjut i stora Bourgognekupor!

Om produkten

Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.

Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.

Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.

2019 G.P.S. Lower Duivenhoks River Chardonnay kommer från en enskild vingård i Duivenhok River med chardonnay (klon CY95) planterad på en jordmån av kalksten vilket är väldigt ovanligt för Western Cape-området. År 2016 upptäckte Richard denna skatt och bestämde sig för att slänga sig över möjligheten att göra en singel vineyard buteljering av vingården.

Druvorna skördades för hand tidigt på morgonen den 27:e februari 2019. Druvorna pressades sedan varsamt och juicen rann direkt ner i jäsningsfaten. Ingen svavel, enzym eller jäst adderades utan vinet fermenterades med sin naturliga jäst tills dess att allt socker konsumerats. Den malolaktiska fermentering undviks i syfte att behålla fräschör. Vinet har lagrats 11 månader på 20% nya franska ekfat från utvalda burgundiska fatproducenter medan resterande 80% har lagrats på ek från de två tidigare årgångarna.

Total produktion: 3067 flaskor

Årgång 2019 är stundvis en problematisk årgång i Sydafrikas mer väderberoende områden och stor vikt ligger på att köpa vin från rätt producenter. Vintern var mildare än vanligt och stora mängder regn föll. Dock var regnet inte riktigt nog för att kompensera för torkan som plågat många av landets vingårdar de senaste åren. Den ovanligt varma vintern ledde till tidig knoppning som sedan avbröts av kyla vilket i sin tur resulterade i ojämn knoppning samtidigt som on/off-regnskurar gjorde att hotet av röta var konstant närvarande. Sommartemperaturerna var dock initialt skyhöga innan temperaturen föll – vilket resulterade i att röda druvor på sina ställen hade svårt att mogna. Under skörden stred man mot regn och svalt väder men i slutändan lyckades de duktiga producenterna att producera exceptionella viner – men i ganska små volymer. De producerade vinerna definieras av sin något lägre alkoholhalt och något mer syradrivna stil. Sannerligen en årgång för den mer franskofila vindrickaren.

Tim Atkin MW, 93 poäng: ”Rare in the Cape for being grown on limestone soils, especially outside the Robertson region, this is a correspondingly bright, tangy Chardonnay with nutty, subtly wooded flavours, a twist of vanilla spice and a racy finish.”

Jancis Robinson MW, 17/20 poäng: ”Greenish straw. Light, ’stony’ nose with excellent acidity. This is a youthful wine with what seems like a long and promising future ahead of it. Only very, very slightly reductive. Note of minerals and unsweetened lime juice. Serious and bone dry – rather uncompromising and definitely for connoisseurs rather than the mass market. Crystalline structure. Quite unusual. Wait awhile before opening.”