Mousserande vin

2019 Nebbiolo d’Alba Spumante Rosé Brut, Sara Vezza

nr 7361201

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare och vi har den stora glädjen att presentera hennes mousserande vin – gjord på piemontesiska druvan nebbiolo. Här finner du ett spännande och seriöst mousserande vin som lagrats i 36 månader på sin jästfällning.

Pris 279 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Az. Agr. Sara Vezza

Ursprung
Nebbiolo d’Alba DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är elegant och tilltalande med toner av röda bär, citron, apelsin och nougat med en välintegrerad autolytisk karaktär. Smaken är fräsch med en härligt klingande syra och krämig mousse.

Passar till
Det här är ett ypperligt mousserande vin som passar alldeles utmärkt som aperitif eller till elegantare anrättningar av vit fisk och kyckling/fläsk.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Servera vinet väl kylt (runt 8 grader)

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder. Gårdens mousserande viner görs under namnet Az. Agr. Sara Vezza och tillhör gårdens ”evolution line”.

2019 Nebbiolo d’Alba Spumante Rosé Brut är en så kallad ”metodo classico”, det vill säga gjord på den traditionella metoden med en andra jäsning på flaskan. Vinet består av 100% nebbiolo som har jästs på ståltank vid 18 grader under fyra veckor. Ungefär 6 månader efter skörd påbörjas den andra jäsningen på flaska varefter vinet lagras på sin jästfällning under 30 till 36 månader.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

The Wine Enthusiast (Jeff Porter): 92 poäng ”This wine exudes aromas of yeasted bread, tart strawberries, green apples and lemon. On the palate, it is lean and focused, with a crunchy acidity that adds to its overall appealine”