Mousserande vin

2019 Nebbiolo d’Alba Spumante Rosé Brut, Sara Vezza

nr 7361201

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare och vi har den stora glädjen att presentera hennes mousserande vin – gjord på piemontesiska druvan nebbiolo. Här finner du ett spännande och seriöst mousserande vin som lagrats i 36 månader på sin jästfällning.

Pris 279 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Az. Agr. Sara Vezza

Ursprung
Nebbiolo d’Alba DOCG

Druvor
50& nebbiolo

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är elegant och tilltalande med toner av röda bär, citron, apelsin och nougat med en välintegrerad autolytisk karaktär. Smaken är fräsch med en härligt klingande syra och krämig mousse.

Passar till
Det här är ett ypperligt mousserande vin som passar alldeles utmärkt som aperitif eller till elegantare anrättningar av vit fisk och kyckling/fläsk.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Servera vinet väl kylt (runt 8 grader)

Om produkten

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare – ansvarig för de fantastiska vinerna på Josetta Saffirio, men vad många kanske inte vet är att Sara har många strängar på sin lyra. Hon driver nämligen inte bara ett projekt i vineriet – utan två! Sara är idag runt 40 år, mor till fyra unga barn och kommer från en lång vinmakartradition. Hennes pappa Roberto Vezza har under många år varit vinmakare på Marchesi di Barolo och hennes mamma drev tidigare Josetta Saffirio-vineriet (döpt efter henne själv) fram till 1990-talet då det lades i malpåse innan Sara öppnade upp det på nytt. Faktum är att Sara är femte generationens vinodlare i familjen – en karriär som hon startade tidigt i livet.

Sedan några år tillbaka producerar hon alltså, förutom Josetta Saffirio, även viner under eget namn Az. Agr. Sara Vezza. Vinerna är en förlängning av Josetta Saffirio och ett sätt för Sara att kunna ta ut svängarna mer efter eget huvud. Samtliga viner görs i egna vineriet i Monforte d’Alba – Castelletto, där också Josetta Saffirios viner ser dagens ljus. Allting började när hon köpte den första vingården Murazzano år 2017 som bara några dagar senare följdes av ett markinköp i Alta Langa. Den egna etiketten är prydd med fyra distinka symboler som representerar de fyra elementen jord (terroir), eld (motståndskraft), vatten (hållbarhet) och luft (kärlek). Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification, men Sara har påbörjat steget mot biodynamisk odling och har också planterat mängder av träd för att minska sitt koldioxidavtryck. Ingen tillsatt jäst används och all frukt kommer från egna vingårdar (dels de bästa lägena inom Josetta Saffirios vingårdar och dels dedikerade vingårdslägen som enbart används till Sara Vezza-serien). Idag består egna ägorna av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano.

2019 Nebbiolo d’Alba Spumante Rosé Brut är en så kallad ”metodo classico”, det vill säga gjord på den traditionella metoden med en andra jäsning på flaskan. Vinet består av 100% nebbiolo som har jästs på ståltank vid 18 grader under fyra veckor. Ungefär 6 månader efter skörd påbörjas den andra jäsningen på flaska varefter vinet lagras på sin jästfällning under 30 till 36 månader.