Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Via XVIII, Viña Somoza
nr 7860401Viña Somoza är en del av det nya, heta Spanien och deras 2019 Via XVIII är ett utsökt exempel på juiciga spanska viner när de är som allra bäst. Enbart 600 flaskor producerades av årgången som levererar stordåd till såväl mat som att dricka vid 16 grader som den är. The Wine Advocate: 93 poäng.
Pris 165 kr 199 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Vina Somoza
Ursprung
Valdeorras DO
Druvor
60% mencía, 25% garnacha tintorera, 7% mouratón, 3% albarello
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är fjäderlätt ungdomlig och frisk med en yppig och inbjudande mörkfruktig karaktär av plommon och björnbär, söta kryddor och vissa florala inslag. Kroppen är medelfylligt slank men med en mycket frisk syra som gör vinet behagligt balanserat och elegant. Smakintensiteten är på topp och vinet har en fin balans som mynnar ut i en juicigt fruktig eftersmak.
Passar till
Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar lika bra till ostar (comté, munster, camembert) som till smakrika kötträtter. Passar även väl till såväl kyckling och pasta som vegetariska pajer eller grillade grönsaker.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Om produkten
Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.
2019 Via XVIII är en blend av bland annat mencia, garnacha tintorera, albarello och mouratón från Valdeorras. De olika vingårdarna är belägna 500 meter över havet med olika sorters jordmån – röd skiffer, svart skiffer, gneis, lera, sand och granit. Druvorna handskördas i 15 kiloskorgar och jäses därefter med hjälp av naturligt förekommande jästsvampar vid låg temperatur. 70% av druvorna avstjälkades och resten jästes i hela klasar. Den efterföljande lagringen skedde på 400-500-liters franska ekfat under 13 månader utan bâttonage, följt av 5 månader på ståltankar.
Vinets namn är en blinkning till Viña Somozas önskan om att sammanföra platser och druvor. Via Nova – även kallad VIA XVIII – är en romersk väg, anlagd mellan år 79 och 80 efter kristus. Under mycket lång tid var det den viktigaste vägen genom norra delen av landet. Vägen byggdes i syfte att sammanföra städerna Bracara Augusta (dagens Braga) i Portugal och Asturica Agusta (dagens Astorga) i Spanien och löper ungefär 330 kilometer. Längs sin väg korsar den Valdeorras där Viña Somoza har sin hemvist. Via XVIII har Europas största antal bevarade milstolpar.
The Wine Advocate (Luis Gutiérrez): 93 poäng ”The regional red blend 2019 Vía XVIII has grapes from different villages, but they avoided the zone of the Sil Valley, the valley bottom and toward the slopes. It’s mostly Mencía with some Garnacha Tintorera and some of the local reds, Grao Negro, Merenzao and Albarello (Brancellao). It fermented at controlled temperature in stainless steel with approximately 30% full clusters and indigenous yeasts, and it matured in oak barrels of different sizes for 13 months and a further five months in stainless steel before bottling. This is sharp and mineral, a little austere, seamless, tasty and with very fine tannins. This is beautiful and a bargain for the quality. 6,000 bottles produced”