Rött vin

2020 Barolo Classico, Azelia

nr 9396101

Från fantastiska Azelia kommer denna utsökta Barolo gjord på druvor från gamla rankor enligt klassisk piemontestisk vinmakartradition, signerad Luigi och Lorenzo Scavino.

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2042

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Till skillnad från många andra vinnmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2020 Barolo kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden. 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Då kan du göra det här!

Vinexperternas omdömen

Tumble Top 10, Alf Tumble (2024-11-08): ”Som jag nämnt tidigare är årgång 2020 i Barolo inte lika självklar för långlagring som 2019. Däremot är många viner väldigt tillmötesgående direkt från start, som det här till exempel. Azelias husbarolo bjuder på parfymerad röd frukt, elegant munskänskola och finkorniga tanniner. Strålande redan nu till pasta med soltorkade tomater och krämig mozzarella.”

Wine Table, Pär Strömberg (2024-11-07): ”Stilren nebbiolo från gamla stockar i sju olika vingårdar i byarna Castiglione och Serralunga. Magisk balans i både nos och gom, Castiglione i nosen, Serralunga i munnen. Ren doft av körsbär, ros och viol. Körsbär, lakrits, tjära, rosor i smaken med hög syra, koncentrerat och stramt i ett torrt tanningreppig finish. Hög fräschör och drickvänligt redan nu men med lång lagringspotential. Azelia frontas i dag av unge Lorenzo Scavino, enda barnet i huset och familjevineriet, som står för dedikation och passion, med vin från gamla stockar, rent och naturligt, ekologisk odling, låg yield med koncentration, kraft, energi och elegans.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-11-05): 93 poäng ”Barolo Azelia är lysande för 399 kronor. Ett torrt, friskt vin med mörk, klassisk frukt, bra balans, bra syra, bra struktur och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, violer, Earl grey, blyerts, mörk choklad, espresso, mineraler och fat.”

Vinkompassen, Anders Melldén (2024-11-05): ”Sverigefavorit från bildsköne Lorenzo Scavino på Azelia. Tydligt nebbiolostramt men samtidigt värmande sötfruktigt med salmiaktoner från lagring. Kan lagras vidare ett par år eller serveras nu till en god svamprätt. ”

Vinsider, Peter Axelsson (2024-11-05): 93 poäng ”Relativt stor och lite utvecklad doft. Här hittar jag körsbär, hallon, rosor, nypon, te och lite tjära. Medelfyllig smak som är utvecklad. Sandiga tanniner och fin läcker tydlig syra samsas med en balanserad frukt. Eftersmaken känns lång med rent slut. Gott.”

Din Vinguide, Sofia Ander (2024-11-04): ”Ännu ett ypperligt exempel på 2020 i Barolo. Skinande frukt, hög friskhet, vilda örter, nyponrosor, mandelblom och pirrande, pockande textur. Gott på lördag faktiskt, lufta ordentligt bara och snåla inte med parmesanen till din tryffelrisotto.”