Rött vin

2020 Barolo Cerretta, Azelia

nr 9425601

Femte årgången från Azelias nya vingård Ceretta i Serralunga d’Alba, lanseras i ytterst limited upplaga på Systembolagets webblansering den 7:e november. Decanter (Aldo Fiordelli): 96 poäng

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 959 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 6 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum07/11/2024

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkornigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2042

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år.

Barolo Cerretta lanserades för första gången i samband med Azelias 100-årsjubileet år 2020. Detta hela 30 år efter att Luigi Scavino, tillsammans med sin far Lorenzo, köpt vingården 1991 och planterat om den med utvalda plantor från deras vingård Bricco Fiasco, hela 14,000 rankor. De första 10 åren klassades vingårdens druvor som Langhe Nebbiolo följ av 20 år när druvorna gick direkt in i gårdens Barolo Classico. Än idag används bara druvorna från högst upp på Ceretta-kullen till Cru-vinet, resten går ner i Barolo Classico. Produktionen är således årligen endast cirka 3000 flaskor. Familjen Scavino äger 2,5 hektar av vingården (som totalt är cirka 40 hektar), som ligger i byn Serralunga d’Alba (355 meter över havet, med en syd/sydvästlig lutning). Jordmånen består av kalkhaltig lera och den är planterad med en densitet av 4500 rankor per hektar. Vinmakningen är klassisk och sker vid en ungefärlig temperatur på 30 grader celsius under lång tid (55-60 dagar) med hjälp vingårdens naturliga jäststammar. Efter fermenteringen är avklarad lagras vinet i 24 månader på stora ekfat följt av 12 månader på flaska.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Decanter (Aldo Fiordelli): 96 poäng ”The 2020 harvest for Ceretta was finished quite late on 13 October. Notes of wild strawberry and cinnamon are accompanied by hints of wax, liquorice, balsamic and bloody nuances. Fierce acidity supports firm, velvety tannins with great extraction on the mid-palate and a stern yet long aftertaste. There is great potential for ageing here. Lorenzo Scavino and his father manage this family-owned winery, which celebrates its 100th vintage with the 2020 harvest. This Barolo Cerretta undergoes fermentation with indigenous yeasts and a long maceration of 40 days with submerged cap. The oak chosen for the botti grandi must be ‘thicker’ – meaning older with a finer grain.”