Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Barolo Classico, Paolo Scavino
nr 92628012020 Barolo Classico är familjen Scavinos historiskt viktigaste vin eftersom det representerar den traditionella vinmakningen i Barolo. En utsökt finstämd Barolo Classico signerat ett av regionens viktigaste namn som kan lagras under många år framöver.
James Suckling: 94 poäng
Pris 419 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Paolo Scavino
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner av nypon, syrliga körsbär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stiltypiskt strama, men mycket finlemmade tanniner, en imponerande aromrikedom, en energisk balans och elegans som avslutas i en långt eftersmak som klingar ut i röda bär och tjära.
Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Om produkten
Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter fjärde generationen, Enrica och Elisa Scavino, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan var Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Med tiden kom han att bli en av de välkända Barolo Boys som satte regionen på kartan under 80- och 90-talet. Vid sin död, i februari 2024, hade han över 71 års erfarenhet och drevs fram till slutet av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Döttrarna Elisa och Enrica, som i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig, för idag vidare faderns fana, särskilt eftersom Elisa ärvt hans experimentlusta i vineriet. Vi lär kunna förvänta oss stordåd och innovation även i framtiden!
Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.
2020 Barolo Classico är familjen Scavinos historiskt viktigaste vin eftersom det representerar den traditionella vinmakningen i Barolo. Under många decennier gjorde familjen inga enskilda cru-butlejeringar (detta startade man med först på 70-talet) och allt fokus gick då till egendomens Barolo Classico som är en mix av olika vingårdslägen (Rocche Moriondino, Vignolo, Pernanno, Terlo, Albarella, Vignane, San Bernardo, Cerretta och Bussia Vigna Fantini). I takt med att Enrico Scavino anskaffade fler vingårdar kunde man slutligen skapa såväl Classico som Cru-viner med samma känsla för detalj. Vinet är gjort i klassiskt manér med druvor från familjens vingårdar i 8 av de 11 tillåtna kommunerna i Barolo utspridda i Casteglione Faletto, Barolo, Serralunga d’Alba och Monforte d’Alba där samtliga bidrar till vinets oerhörda komplexitet. I vineriet avstjälkas druvorna och genomgår en lätt pressning. Den efterföljande macerationen och alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar. De olika vingårdarna vinifieras separat och blendas tillsammans först efter 10-12 månader på gamla stora ekfat (här har man möjlighet att ta bort de fat som inte lever upp till familjens höga krav), vartefter de fick vila i ytterligare 12 månader på fat och 10 månader på flaska.
Är du nyfiken på mer om årgångar i Italien? Läs våran Italienska årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Vinkompassen, Jesper Victor (2024-11-05): ”Näsan landar i ett ultraklassiskt myller av jordgubbar, rostade spik, apelsin och rosenblad. Kvintessensen fortskrider i munhålan och den röda frukten skiner i kapp med syran som tar sitt ansvar i att bibehålla rytmen i vinet. Faten sjunker in och trivs med att spela andrafiol medan tanninstrukturen skiftar sitt grepp och ömmar för en rejäl ragu efter konstens alla regler.”
Elle Mat & Vin, Elin Grube (2024-10-25): ”Goding från Barolo Girls: Rosig och elegant parfym med inslag av höstblomster och örter, det finns ett charmerande djup i doften. Lätt och flörtig frukt med toner av syrliga körsbär, lite svart te, tranbär och finkorniga tanniner som klär innerkinderna och håller kvar smaken. Idag är det fjärde generationen som driver vinhuset, och det är systrarna Enrica och Elisa som idag sitter i förarsätet. De tog över efter sin far som gick bort nu i februari och var en del av de berömda ”Barolo boys”. Paolo då? Det var Enrica och Elisas farfar. Vinifikationen på all barolo är densamma. ”Vill behålla fruktens renhet och låta varje vingårdsläge vara expressivt i vinerna”, sa Enrica när jag deltog i en provning med henne och Tryffelsvinet som är importör.”
Livets Goda (2024-10-24): 93 poäng ”Med nebbiolo frukt från flera av husets bästa crulägen skapas en mycket bra och terroirstinn och Barolo, också i denna i årgång. Fint parfymerad och feminin grace i rödnosiga körsbär med karamelliserad hinna, som ges mörkare gardiner med viol, lakrits och svartpeppar i kryddigheten. Fuktiga och skogiga höstlöv, tobak och viss tryffel ger klassiska attribut och det är en komplex och välregisserad akt med utsökt balans och elastiskt fast hållning. Öppnar också famnen fint idag, och kommer ge bra ifrån sig de kommande 10 åren.”
Vinsider, Peter Axelsson (2024-10-24): 93 poäng ”Stor och utvecklad doft som är komplex. Rosor, pepparkakskrydda, andra kryddor, nypon, rosor och mineral. Medelfyllig och lite utvecklad. Silkiga tanniner och rund syra. Fin balanserad frukt. Känns lång. En favorit.”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-10-22): 92 poäng ”Ung och stram Barolo med vildhallon, körsbär, rosor, tobak och svart te. Djup smak med bra koncentration, härlig balans, längd och lite rökiga mineraler och strama körsbärssyror.”
James Suckling: 94 poäng ”A beautiful Barolo here with a touch of dried spices to the grapefruit citrus, minerals, camphor and dried flowers. Melted, chalky tannins on the palate with medium to full body and a long, mineral-driven finish. Lots of clarity and finesse here. Drink or hold.”
Jeb Dunnuck: 92 poäng ”Youthful deep ruby in color, the 2020 Barolo is ripe and spicy with aromas of dried cherries, red berries, peppercorn, alpine herbs, and pressed flowers. Medium-bodied, it’s elegant and polished, with silky tannins, ripe fruit, clean lift, and a clean finish. Elegant all the way through, it handles its sunny feel with ease. It’s approachable for enjoying now or over the coming 8-10 years.”
The Wine Advocate (Monica Larner): 92 poäng ”The Paolo Scavino 2020 Barolo (with Enrico Scavino’s signature on the front of the bottle) has a handful of savory herbs, barbecue rub, ripe plum, sweet cherry and dried currant. There are notes of aniseed, but otherwise, the wine is quite broad-brushed, thick or husky on the mid-palate. It ends with balanced freshness. The blend borrows fruit from Rocche Moriondino, Vignolo, Pernanno, Terlo, Albarella, Vignane, San Bernardo, Cerretta and Bussia Vigna Fantini. It ages in oak casks for 22 months, and 50,000 bottles were made.”
Kerin O’Keefe: 92 poäng ”Aromas of ripe berry, blue flower dog rose, camphor and spice form the nose on the 2020 Barolo from Paolo Scavino. Smooth and savory, the palate delivers juicy cherry, licorice and a hint of espresso alongside smooth, almost silky tannins.”
Vinous: 91 poäng ”The 2020 Barolo is seriously beautiful. Pliant and creamy, with terrific depth, the 2020 impresses with its bold, open-knit personality. A burst of dark red cherry/plum fruit, rose petal, mint and spice lend notable character to this decidedly exuberant Barolo from the Scavino family.”