Rött vin

2020 Barolo del Comune di Monforte d’Alba, Josetta Saffirio

nr 9111101

Sara vezza gör det igen! 2020 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Här finner du essensen av Barolo i ett lagringsbart vin som matchas utsökt till det italienska köket.
Livets Goda: ”En mycket fin årgång av vinet.”

Pris 359 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran. Vinet har en frisk energi och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.

Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information 

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2020 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora, gamla ekfat där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen är mycket gammal och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.

Vinexperternas omdömen

Livets Goda (2024-10-31): 93 poäng ”Sara Vezza som sedan 2002 är hjärntrusten tar detta 20 hektar vingårdsstora hus högre och högre i höjderna. Med den nya medlemmen Renzo Rosso (minns ni Dieseljeansen vet ni vem han är…)  i vinfamiljen har det skapats mer ekonomiska muskler likaså. Framtiden ter sig god med andra ord. God är också hennes arbete med årgång 2020. Nebbiolofrukten till detta vin skördas från vingårdslägen på upp till 380 meter i kommunen Monforte d’Alba. Klassisk vinifiering med jäsning i ståltankar och lagring upp till två år i stora ekfat och en behaglig skärpt utstrålning och elegant mogna tanniner som stöttar och driver ett vin med försiktigt karamelliserade röda körsbär och äpplen i fruktighetens intryck. Djupare in visar sig nyanser av jasmin te, och viol och salvia ger den aromatiska kryddigheten perspektiv. En mycket fin årgång av vinet.”

Elle Mat & Vin, Elin Grube (2024-10-31): ”Ett perfekt exempel på hur det kan smaka när historia och modern vision möts i en flaska. Det bjuds på trädgårdsrosor, klarröda körsbär, svart te, nougat, kanel och viol. Vinet har både kraft och finess med fin ryggrad, men också härligt sjung i syran. Det är nu du plockar fram höstens kantarellskatt och slänger ner i en riktigt krämig risotto toppad med parmesan. Om du inte har tålamod att lägga undan en flaska såklart…”

Wine Table, Pär Strömberg (2024-10-30): ”Parfymerad nos av vildros och viol, persika, körsbär och röda pigga bär. Torrt strukturerad, flirtigt fruktig och energisk med täta torra tanniner, välbyggd och välplacerad syra som är läskande frisk och gör vinet mycket tillgängligt redan nu. Balanserat och elegant! Sara Vezza är ansvarig för vinerna och etiketterna bygger på mamma Josettas barndomsminnen. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. Vättarna är samvetet från goda människor, som Saras morfar Ernesto förklarade det. Fint tycker jag och även passande för våra vättars välvilja. Köpläge om du gillar tomtarna, snart kan de komma att vara ett minne blott då jag sett en sneak peek på kommande årgångars förnyelse, i alla fall när det kommer till vingårdsvinerna.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-10-29): ”Veckans röda lagringstips – Josetta Saffirio Barolo Monforte d’Alba är lysande för futtiga 359 kronor. Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, tydliga tanniner, bra balans, bra struktur och inslag av körsbär, hallon, mullbär, granatäpple, te, blommor, violer, våt sten och mineraler. Ekologiskt.”

Munskänkarna (2024-10-29): 15,5 poäng ”Prisvärt. Öppen, bärig doft med skogshallon, jordgubb, lakrits, viol, rosor och fat. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och adstringerande tannier och ett fast slut.”