Rött vin

2020 Barolo Margheria, Azelia

nr 7510701

Cru Barolo från fantastiska årgång 2020 i form av vingården Margheria från familjen Scavino på Azelia. Vinet är gjort enligt gammal piemontestisk tradition med lång macerationstid och lagring på stora slavonska ekfat. Ett mycket stort vin från en stor årgång! Enbart 60 flaskor kommer till Sverige.

Pris 949 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket komplex och ungdomlig doft av röda bär, nypon, lingon, söta kryddor, rosor och violer. Fatkaraktären är mycket välintegrerad och vinet kröns av en liten kryddighet. Det första man slås av är typiciteten – det här är en text book-Barolo, med sin friska syra och välmarkerade med mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten som har mycket att ge i from av vidare lagring. Eftersmaken fortsätter längt efter att vinet försvunnit och klingar ut i ett stort smakregister.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

2020 Barolo Margheria kommer från vingården Margheria i Serralunga D’Alba där familjen Scavino äger 1,9 hektar vingård som köptes av Luigi under 90-talets början under en tid då det var mycket ovanligt att köpa vingårdsmark ”utanför” sin region – Azelias vineri ligger ju, som bekant, i Castiglione Falletto men eftersom Liuigi alltid älskat kraften i vinerna från Serralunga d’Alba tillskansade han sig dessa vingårdar för att öka egendomens bredd. Jordmånen är lerig märgel och befinner sig på 250-360 meter över havet i syd/sydvästlig riktning. Vingården är planterad till drygt 4 300 rankor/hektar och den genomsnittliga ålder är 65 år. Druvorna fermenteras med sin naturliga jäst i 55-60 dagar vid 31 grader celsius och lagras sedan 30 månader på stora ekfat innan buteljering följt av 12 månader på flaska. Dessviner har alltid stor kraft och struktur med en tilltalande sälta i avslutet. Till gastronomi kommer de till sin allra största rätt!

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Winomaten (Patrik Bennet): ”Mörkare frukt än i föregående vin. Lingondrag & nypon samt sensuella körsbär och trots all kraft finns här en finmejslad elegans som får oss att skriva ”fruktansvärt gott” i provningsanteckningarna.”

James Suckling: 94 poäng ”This is a focused and mineral Barolo that shows sandalwood and nutmeg notes alongside orange rind, wet stones and cherry pits. Hints of iron. It’s medium- to full-bodied, slightly austere for now, with tight and firm tannins.”

The Wine Enthusiast (Jeff Porter): 93 poäng ”This Barolo is a bold and expressive wine, with spicy notes intermingling with dried fruits and earthy undertones. Mouth-filling and generous, it boasts rich, concentrated fruit flavors and a chewy, full-bodied texture. A lot of wine, this Barolo demands to be savored slowly. Drink 2026 – 2050”

JancisRobinson.com (Walter Speller): 17+ poäng ”Serralunga d’Alba. Lustrous mid ruby with orange tinges. Firm raspberry and stony peppery notes on the nose. Great freshness and cool-climate character with cherry and cranberry lifted by a wave of grainy tannins on the finish.”

Så här säger Antonio Galloni om Azelia: “Proprietor Luigi Scavino doesn’t get anywhere near the attention he deserves, but make no mistake about it, his top Barolos play in the same league with Piedmont’s elite bottlings. The Barolos see malolactic fermentation and aging in French oak barriques, although the Margheria is aged in medium-size French oak barrels.”