Rött vin

2020 Barolo Prapò, Paolo Scavino

nr 9052401

Vingårdsspecifik Barolo Cru från MGA-klassade Crun Prapó i Serralunga d’Alba. En mycket välgjord Barolo som har potential för lång lagring.  Lanseras via Systembolagets webbsläpp den 29 augusti.

Pris 899 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum29/08/2024

Beskrivning

Producent
Paolo Scavino

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Komplex och ännu ung doft av mörka körsbär, nypon, svart te, söta kryddor, orientaliska kryddor, rosor och violer. Syran är frisk och kroppen elegant och i perfekt harmoni med de välmarkerade och mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten vittnar om ett långt liv.

Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter fjärde generationen, Enrica och Elisa Scavino, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan var Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Med tiden kom han att bli en av de välkända Barolo Boys som satte regionen på kartan under 80- och 90-talet. Vid sin död, i februari 2024, hade han över 71 års erfarenhet och drevs fram till slutet av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Döttrarna Elisa och Enrica, som i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig, för idag vidare faderns fana, särskilt eftersom Elisa ärvt hans experimentlusta i vineriet. Vi lär kunna förvänta oss stordåd och innovation även i framtiden!

Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.

2020 Barolo Prapò är en MGA-klassad Cru i kommunen Serralunga d’Alba och ger alltid familjens mörkaste och fylligaste viner. I vineriet avstjälkas druvorna och genomgår en lätt pressning. Den efterföljande macerationen och alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar. Vinet lagras i cirka 24 månader på gamla fat följt av 10 månader på flaska.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Andreas Larsson (Världsmästare i sommellerie 2007): ”2020 Barolo Prapò is a classic Serralunga power that ticks all the boxes: sweet and mature, yet fresh fruit, with a nuanced spiciness, tobacco, and truffle with a very long and lingering finish.”