Vitt vin

2021 Chablis Premier Cru Vaugiraut, Domaine Pinson

nr 9325101

2021 Chablis Premier Cru Vaugiraut är en klassisk Chablis i uttrycksfull stil. Pinson är en doldis för många men hyllad av vinälskare världen över.

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine Pinson

Ursprung
Chablis Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av solmogen citrus, stenfrukt, aprikoser, grå päron, gröna äpplen och blommor. Ung, fruktig och frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig ursprungstypicitet, en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.

Passar till
Detta smakrika vin lämpar sig utmärkt till skaldjur eller smakrika och eleganta fiskrätter, vit ugnsbakad fisk med feta och syrliga såser.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 10-12 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains (man äger gårdar i 6 olika premier cruer) till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand.

Likt Bordeaux har även Chablis en vänstra och en högra strand där de klimatmässiga skillnaderna ger skrud åt dess viner. Den vänstra stranden (den utan Grand cru-vingårdar) är något svalare och vindutsatt medan den högra stranden generellt sett har bättre sydlig exponering samt något varmare klimat vilket i sin tur resulterar i ”kraftigare” viner.

Chablis Premier Cru Vaugiraut ligger på västra sidan om floden Serein och är en del av den större vingården Vogros, där de tillsammans utgör 22.5 hektar. Vaugiraut sluttar åt syd och sydväst vilket gör att sluttningen avnjuter en mycket sol, särskilt för att vara belägen på den västra sidan av floden. Denna soldränkta karaktär nyanseras av naturliga amfiteater som  vingården befinner sig i, och som också hjälper till att skydda mot vindar. Druvorna från Vosros och Vaugiraut tar därför lång tid på sig att mogna i denna svala dal, vilket bidrar till komplexiteten. Den kalkrika jordmånen är typisk för Chablis, men det översta jordlagret är lite djupare än vad som övrigt är vanligt i Chablis. Det speciella klimat som råder kring vingården, som både innefattar stor solexponering samtidigt som dalgången är sval ger vinerna dess unika karaktär. Vaugirauts viner är både generösa och samtidigt svalt krispiga i en oemotståndlig kombination. I sin ungdom kan de te sig rustika men med lagring kommer den generöst förförsika stilen att blomma ut.

Pinsons del av Vaugiraut är 0,35 hektar stor och lutar i sydöstlig riktning. Jordmånen är Kimmeridgian limestone, och vinstockarna är i genomsnitt 15 år gamla. I sina viner  använder Pinson endast det naturliga jästen som finns inneboende i vingården och vinet har lagrats i åtta månader på tre till fyra år gamla ekfat. Hos Pinson brukar Vaugiraut vara den mest inbjudande och lättdruckna av premier cruerna då syran är rund och mjuk medan frukten är något intensivare och mognare än de andra vingårdslägena.