Rött vin

2020 Croix Canon, Château Canon

nr 9408601

Andravinet till Premier Grand Cru Classé B Château Canon. Med sin ödmjukare prislapp så är detta ett givet köp för bordeaux-fantasten som vill få en föraning om Château Canons storhet.

Pris 519 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent 
Château Canon

Ursprung
Saint-Émilion Grand Cru AOC

Druvor
65% merlot, 35% cabernet franc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smaken är koncentrerad med klassiska toner av plommon, mörka körsbär, hallon, enbär, rostat kaffe, tryffel, lakrits, choklad och kryddor som binds ihop av ett snyggt floralt inslag. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en stiltypiskt fyllighet.  Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Perfekt till smakrika rätter på lamm men även till vilt med gräddiga tillbehör.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa, dekanteras med fördel om det ska drickas ungt.

Om produkten

Château Canon är en, av vinkritikerna mycket hyllad, Grand Cru Classe (B)-egendom i Saint-Emilion. Vingården ligger på en kalkstensplatå och var planterade med rankor redan under 1600-talet – på denna tid var den en del av vingården Clos St. Martin och utgjordes av en liten vingård som var planterad runt St-Martin-kyrkan. Vingården är en så kallad ”clos” där de ursprungliga 13 hektaren omgärdas av en mur. År 1760 köptes de 13 hektaren av den mycket specielle karaktären Jacques Kanon. Jacques försörjde sig som corsaire – kapare – en på den tiden artigare benämning för pirat och var en färgstark person i trakten. Jacques Kanon expanderade ägorna till dagens storlek och beordrade uppbyggnaden av gårdens slott som stod klart 1767. Efter att ha ägt gården i ungefär ett halvt decennium sålde Kanon vifdare till Raymond Fontemoing.

Det verkar finns olika teorier till varför gården fått sitt namn. Den logiska slutsatsen att det är en stavningsvariation av Kanon verkar inte vara den som ligger närmst till hands – istället tror man att familjen Fontemoing (som ägde Ch. Canon i Fronsac) döpte om gården till Canon som ett sätt att expandera sitt ”varumärke” genom att sälja båda sina viner under samma namn. Oberoende av vilken teori som är den rätta så vet man att Ch. Canon var ett etablerat namn runt 1770. Emellertid var det först år 1853 som Raymonds barnbarnbarn som officiellt bytte namnet till Ch. Canon. Familjen Fontemoing ägde gården från till 1857. Under åren fram till 1919 kom den att byta ägarskap ett flertal gånger för att slutligen hamna i Gabriel Supaus ägor. Gabriel köpte gården som en gåva till sin dotter och hennes man André Fournier. Det nya ägarparet investerade och moderniserade egendomen – såväl vingårdar som byggnader och de kom att äga Canon fram till 1996 då bröderna Alain och Gerard Wertheimer (ägare till Chanel) tog över ägarskapet.

Ch. Canon sköttes fram till 2015 av legendariske vinmakaren John Kolasa (som även skötte om Château Rauzan-Ségla och négociantfirman Ulysse Cazabonne). Den stora kvalitetsmässiga förbättring som Canon genomgått på senare år kan tillskrivas honom. Bröderna Wertheimers motto var ”spare no expenses” och man genomförde tidigt omfattande omplanteringar av de då mycket nedgångna vingårdarna – arbetet med omplanteringen pågår fortfarande. Dessutom stagade man upp det kalkstensbrott och de tunnlar som finns under Ch. Canon eftersom de riskerade att kollapsa. Stenbrottet har de senaste 1000 åren fram till 1860 använts till att bryta sandsten till områdets slott och byar och är en enastående syn (dessutom kan man via tunnlarna promenera mellan Canon till Beau-Séjour-Bécot och Clos Fourtet). Samtidigt renoverades vinmakningsrummen och fatkällarna och själva slottet renoverades mellan 2012 och 2015, lagom till att den nya vinmakaren Nicolas Audebert (tidigare vinmakare på Cheval des Andes) anlände till gården. Idag är även Thomas Duclos anlitad konsult. Ch. Canon har under 2000-talet kammat hem en mängd framgångar med sina viner.

Egendomens 34 hektar rankor är planterad med 70% merlot och 30% cabernet franc. Andelen cabernet franc har ökat stadigt under den omplanteringsregim som just nu pågår. Av de 34 hektaren är det 24 som räknas som första cru – premier cru – och som används till förstavinet. Canons jordmån består av lera och kalksten och ligger mitt på en så kallad kalkstensplatå där de bästa parcellerna ligger närmast slottet. Man äger också gårdar som ligger närmare Libourne.

År 2012 köpte man gården Château Matras och strax innan det även Château Cure Bon. Druvorna från dessa gårdar används främst till att producera andravinet Croix Canon eller säljs vidare (3,5 hektar från Cure Bone fick emellertid premier cru-status på rekordtid). Andravinet har funnits sedan 2012 – innan dess kallades det för Clos Canon. Sedan förvärvet av Château Matras uppfördes ett vineri dedikerat till tillverkningen av Croix Canon på gården. 2020 Croix Canon består av 70% merlot och 30% cabernet franc som har lagrats i 18 månader på 30% nya franska ekfat.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

James Suckling: 94 poäng ”Blackberry, rose bush, and orange peel aromas follow through to a medium body, with silky tannins and a fresh finish. Attractive texture and linear focus to this. Very typical and high class.”

The Wine Advocate (William Kelley): 93+ poäng ”The 2020 Croix Canon has turned out magnificently, unfurling in the glass with aromas of cherries, dark berries, raw cocoa and crushed vitamin pills. Medium to full-bodied, pure and fleshy, it’s layered, seamless and suave, with a succulent core of fruit, sweet tannins and an impressively persistent finish. While it’s approachable today, it’s built to age with grace.”

Jeb Dunnuck: 91 poäng ”The second wine of Château Canon, the 2020 Château Canon Croix Canon is a beauty and is perfect for drinking while you wait on the Grand Vin. Deep purple-hued, with a great nose of ripe black cherries, lead pencil shavings, chalky earth, and tobacco, it hits the palate with medium to full-bodied richness, a round, supple mouthfeel, and outstanding length. While it’s drinking nicely today, it’s not a simple quaffer, and I suspect it will keep for 15 years in cold cellars.”