Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Clonal Selection Elgin Syrah, Kershaw Wines
nr 9391701Elgin Syrah – från Kershaws ”Clonal Selection” – är en kombination av två olika syrah-kloner från Elgin området och är ett utmärkt exempel på det nya och spännande svala Sydafrika. Tim Atkins MW: 94 poäng
Pris 399 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Vinet har en elegant parfymerad doft med aromer av svarta körsbär, hallon, plommon, tapenade, grönpeppar, timjan, svart te och lavendel. En fyllig palett kombineras med en frisk syra och greppiga tanniner som skapar en helhetsupplevelse som mynnar ut i ett friskt och elegant avslut.
Passar till
Grillat kött och smakrika anrättningar – perfekt till sommarens grillbufféer.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Om vinet ska avnjutas ungt kan det med fördel dekanteras en stund innan servering.
Om produkten
Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.
Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.
Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.
2020 Elgin Syrah kommer från 5 stycken små vingårdar i svalklimatsområdet Elgin. Vingårdarna var alla planterade med 100% syrah av de två klonerna SH9c och SH22. Druvorna handskördades i små korgar och sorterades manuellt på rullband innan avstjälkning. De avstjälkade druvorna sorterades igen på ett vibrerande bord innan de fördes till öppna jäskärl. Druvorna genomgår 3 dagars maceration innan den spontana fermenteringen påbörjades. Jäsningen pågick under drygt 3 veckor under vilket man utförde försiktig manuell pigeage. Efter fermentering överfördes druvorna till lagringskärl (45% nya 228l ekfat, 38% 500l ekfat och 15% cementägg) där de lagrades i 17 månader innan de buteljerades utan filtrering.
Årgång 2020 – den stora Covid-årgången, som sina svårigheter till trots är en exceptionell årgång som definieras av sin något mindre skörd och den välbalanserade, om än varma sommaren. Årgången började tidigt med en varm vår som ledde till väldigt lyckad knoppning och blomning. Sommaren var något varm med kontinuerlig blåst som såg till att druvorna hölls fria från sjukdomar och röta. Problemen med torka var inte vida spridda och först när det närmade sig skörd led vissa rankor av vattenstress – men mindre mängder regn kom och lättade stressen och därmed tillät att druvorna mognade fullt ut. Dock ledde regnet till viss uppkomst av röta och sjukdom – något som många producenter fick kämpa hårt med för att få en så hälsosam skörd som möjligt.
Vinexperternas omdömen
Tim Atkins MW (South Africa Report 2023): 94 poäng ”A mix of three clones – SH9c, 22 and 99 – are used on this Syrah from a combination of cartref, shale and gravel soils. Fine, granular and perfumed, with adroitly handled 40% new wood, subtle reduction, plum and red cherry fruit and some underlying grip.” Classy stuff.”
Wine table Pär Strömberg (2023-11-16): ”Aromatiskt av mörka bär, skogsbär och örter med djup skog, rökig chark och stenmineralitet. Tät stram med torra mogna tanniner, mörk koncentrerad frukt, frisk syra och välbalanserat avslut. Ett stort vin med kraft och energi, ruffig och burdus men med finessrik elegans. ”