Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Grenache Mataro, Eperosa
nr 9463901Brett Grockes och hans egendom Eperosa är bland det mest spännande du kan prova från Australien och representerar den ”nya skolan” med hantverksmässigt framställda viner, gjorda med minimal intervention och målet att låta vingården tala istället för människan. Ekologiska 2020 Grenache Mataro är en blend av olika vingårdar i Vine Vale, Barossa. Enbart 1734 flaskor producerades i årgången.
Pris 299 kr 379 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Eperosa
Ursprung
Barossa Valley
Druvor
79% grenache – (45% Stonegarden 1858 Grenache, 27% Magnolia 1950 Grenache, 27% Krondorf 1903 Grenache). 21% mataro
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har ett charmigt druvtypiskt och något för området elegantare anslag med toner av nymalen svartpeppar, violer, charkuterier, björnbär, violer och söta kryddor. Smaken är intensiv och fruktig med en god balans mellan syra och kropp. Vinet är medelfylligt men med stor koncentration, finess och komplexitet.
Passar till
Ett matvänligt vin som med fördel serveras till grillat kött med fetare såser: steak au poivre eller varför inte till söndagens slottsstek med gelé?
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Medan Eperosa är en förhållandevis ung egendom – den grundades först år 2005 – så har vinmakaren Brett Grockes familj varit aktiva i vinbranschen i Barossa Valley sedan första halvan av 1800-talet då hans förfäder började odla vin bredvid Jacob’s Creek i Krondorf. Efter att ha vuxit upp i området kring Krondorf bestämde sig Brett för att vinnäringen och jordbruk inte var för honom. Efter att ha studerat idrottsvetenskap (han är tydligen en hejare på både golf och hockey) påbörjade han en andra utbildning i vitikultur som han avslutade år 2000. Under de kommande fem åren arbetade Brett som konsult inom vinmakning i såväl Barossa Valley som Eden Valley, Adelaide Hills, Riverland, Langhorne Creek och Hindmarsch Valley.
Först årgången från Eperosa producerades år 2005 med frukt som Brett vinifierade själv i ett skjul med hjälp av en enkel manuell korgpress. Under de kommande åren kom han febrilt att leta efter mark med mogna shiraz-rankor till salu i Barossa – helst i Krondorf-regionen där hans förfäder hållit till. Det kom att dröja mer än 5 år innan hans jakt bar frukt. Bretts jakt på vingårdar fortgick fram till 2013 då vingården Magnolia kom ut på marknaden för första gången på 150 år. Vingården som ligger i Barossas kvalitativa vinepicentrum – Vine Vale – uppfyllde hela Bretts kravlista.
2020 Grenache Mataro – kommer från ett urval av Eperosas vingårdar Magnolia i Vine Vale (Barossa) på en höjd av ungefär 330 meter över havet. Vinet består av 79% grenache (varav 45% kommer från vingården Stonegarden 1858 Grenache, 27% Magnolia 1950 Grenache, 27% Krondorf 1903 Grenache). 21% mataro. Frukten är handskördad och vinifierad med 100% hela klasar efter en kortade kallmaceration. Efter fermentering (som tar ungefär 3 veckor) pressas vinet i korgpress och lagras sedan i 16 månader på gamla franska ekfat (mellan 4 till 8 år gamla). De buteljeras sedan utan klarning eller filtrering.
Vinexperternas omdömen
The Wine Front (Campbell Mattinson): 94 poäng ”There’s magic in these Eperosa reds. This is sinewy and leathery and lovely, its gently developed fruit flavours mixed thoroughly with complex (woodsy) spice, herb and meat-like influences. Tannin comes in sheets; fine-grained but assertive. Character here is writ large. There’s plenty of length too. If you wanted to be super-critical you might point to those developed notes, in a two-year-old red, as a bit premature but this will hold and develop into the medium term with ease, and drink beautifully every step of the way.”
Andrew Caillard MW: 93 poäng ”Medium light crimson. Fragrant and sweet red cherry, redcurrant, strawberry aromas with Campari, negroni- like complexity. Seductive red cherry stone, Campari, strawberry flavours, fine bittersweet textures, very good mid-palate richness and integrated fresh acidity. A hint of tar. Quite pinot-noir like with a whip of acidity at the finish.”