Rött vin

2020 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Chaignots, Jean-Claude Boisset

nr 5232001

Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Chaignots kommer ifrån en 0,18 hektar ”stor” parcell i premier cru-vingården Aux Chaignots. Läget ligger norr om byn Nuits-Saint-Georges, precis på gränsen till Vosne-Romanée vars silkiga tanninstruktur sägs utlånas till denna premier cru.

Pris 949 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Nuits-St-Georges Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750ml

Doft och smak
En intensiv doft, fylld med definitionen av den stiltypiska aromprofilen av Nuits-Saint-Georges: en tilltalande bärighet som rymmer aromer av körsbär, jordgubbar och svarta vinbär kombinerat med fatrelaterad krydda och örter. Smaken är intensiv och bredaxlad med en stor kropp och väldefinierad tanninstruktur. Eftersmaken lyfter återigen den intensiva rödfruktighet som definierar årgång 2020.

Passar till
Lättare rätter på ljust kött alternativt smakrika fiskrätter. Råbiff med klassiska eller krämiga tillbehör, ungsrostad kyckling eller varför inte rödvinspocherad torsk.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och har under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertopsskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Chaignots kommer ifrån en 0,18 hektar ”stor” parcell i premier cru-vingården Aux Chaignots. Läget ligger på toppen av en kulle, norr om byn Nuits-Saint-Georges, precis på gränsen till Vosne-Romanée, vars silkiga tanninstruktur sägs utlånas till denna förnämliga premier cru. Jordmånen domineras av kalkhaltig lera täckt av grus i de övre segmenten och ren lera i de lägre. Namnet ”Chaignot” är detsamma som det burgundiskt dialektala ordet ”Châne” och det gammelfranska ordet ”Châgne” som betyder ek (modern franska = ”chêne”). Här sägs nämligen ekar trivas extra bra – och detsamma gäller rankorna till detta vin, vars snittålder är höga 50 år.

År 2020 inleddes skörden den 6 september. Vinifieringen skedde utan industrijäst eller andra tillsatser som enzymer eller sulfiter. 50% av druvorna behölls hela. Efter avklarad fermentering lagrades vinet i 14 månader i ett 300-liters franskt ekfat. Buteljeringen ägde rum utan klarning, och en bart lätt filtrering i december 2021. Total produktion uppgick till enbart 390 flaskor varav 60 av dessa allokerats till Sverige.