Jean-Claude Boisset. Frankrike, Bourgogne, Nuits-Saint-Georges.

JEAN-CLAUDE BOISSETS HEMSIDA

Klassisk Bourgogne i små kvanititeter

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans tidiga arbete la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA.

Historia

Gamle monsieur Jean-Claude, en av Bourgognes stora personligheter, är fortfarande på plats varje dag med ambitionen att tillsammans med vinmakaren Grégory Patriat producera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Idag har även Jean-Claudes barn; Jean-Claudes barn; Nathalie och Jean-Charles kommit in i företaget. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen på 60-talet var det allt annat än en självklarthet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i det gamla nunneklostret Ursulines. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – är ett relativt nytt initiativ som Nathalie och Jean-Charles startade i början av 2000-talet. Syftet var att göra hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen genom att jobba med långtidskontrakterade odlare. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget där de varje år gått från klarhet till klarhet.

Vingårdar

Jean-Charles och deras team har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Bland de vita vinerna finns ett femtiotal olika cuvéer medan de röda vinerna är närmare 70 stycken. En imponerande bedrift! Målet för alla vinerna är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinerna är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

Vinifikation

Boissets vitikulturist Grégory Patriat har varit med firman sedan 2002 och ser sig själv som en barnmorska som hjälper till att förlösa varje årgångs viner. Grégorys metoder är långsamma och metodiska. All jäsning tillåts starta med naturlig jäst och sedan ha sin stilla gång. Alla odlare som Boisset arbetar tillsammans med måste alla leva upp till Grégorys hårda krav om kvalitet. Även i fatkällaren får vinet ta sin tid. Den malolaktiska jäsningen får ibland pågå i upp till ett år. Under själva jäsningen har man valt att använda stora ekjäskar. 41 kar i olika storlekar (jäskaren rymmer mellan 5-18 ekfat) ger möjlighet att vinifiera de olika vingårdslägena separat och man använder sig gravitation när man förflyttar musten. Nya fat används sällan när det är dags för fatlagringen, istället vill man lyfta vinets frukt genom varsam behandling i gamla ekfat.

2016 Marsannay Blanc, Jean-Claude Boisset

Bourgogne299 kr
prissänkt

2017 Clos De la Roche Grand Cru, Jean-Claude Boisset

Bourgogne1899 kr

2017 Gevrey-Chambertin, Jean-Claude Boisset

Bourgogne559 kr
prissänkt

2017 Mâcon-Igé Château London, Jean-Claude Boisset

Bourgogne159 kr 189 kr
årgång slut

2017 Santenay, Jean-Claude Boisset

Bourgogne299 kr
nyhet

2019 Corton-Charlemagne Grand Cru, Jean-Claude Boisset

Bourgogne1750 kr
95poäng
kommer snart

2019 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Chaignots, Jean-Claude Boisset

Bourgogne699 krLanseringsdatum: 29/09
årgång slut