Jean-Claude Boisset. Frankrike, Bourgogne, Nuits-Saint-Georges.

JEAN-CLAUDE BOISSETS HEMSIDA

Klassisk Bourgogne i små kvanititeter

Jean-Claude Boisset är en av Bourgognes verkligt framgångsrika négociantfirmor – mycket tack vare autodidakten och vinmakaren Grégory Patriat som tränades upp hos ikoniska Domaine Leroy. På Jean-Claude Boisset förfogar Grégory över ett stort antal lägen och gör många ultrasmå cuvéer med få flaskor – allting i en husstil som andas elegans, liten fatpåverkan och sjungande frukt.

Historia

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans tidiga arbete la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Gamle monsieur Jean-Claude, en av Bourgognes stora personligheter, är fortfarande på plats varje dag med ambitionen att tillsammans med vinmakaren Grégory Patriat producera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Sedan många år är även Jean-Claudes barn, Nathalie och Jean-Charles, en viktig del i företaget. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen på 60-talet var det allt annat än en självklarthet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i det gamla nunneklostret Ursulines. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – är ett relativt nytt initiativ som Nathalie och Jean-Charles startade i början av 2000-talet. Syftet var att göra hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen genom att jobba med långtidskontrakterade odlare. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget där de varje år gått från klarhet till klarhet. Tillsättandet av vinmakaren Grégory Patriat, som varit med sedan 2002, visade sig snabbt vara en framgång för familjeföretaget då hans fingertoppskänsla och känsla för kvalitet höjt vinerna till nya nivåer.

Vingårdar

Grégory och hans team har långsamt byggt upp en portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Bland de vita vinerna finns ett femtiotal olika cuvéer medan de röda vinerna är närmare 70 stycken. En imponerande bedrift! Målet för alla vinerna är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinerna är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

Vinifikation

Grégory Patriat kallar sig ibland för ”en barnmorska som hjälper till att förlösa varje årgångs viner”. Grégorys metoder är långsamma och metodiska. All jäsning tillåts starta med naturlig jäst och sedan ha sin stilla gång. Alla odlare som Boisset arbetar tillsammans med måste alla leva upp till Grégorys hårda krav om kvalitet. Även i fatkällaren får vinet ta sin tid. Den malolaktiska jäsningen får ibland pågå i upp till ett år. Under själva jäsningen har man valt att använda stora ekjäskar. 41 kar i olika storlekar (jäskaren rymmer mellan 5-18 ekfat) ger möjlighet att vinifiera de olika vingårdslägena separat och man använder sig gravitation när man förflyttar musten. Nya fat används sällan när det är dags för fatlagringen, istället vill man lyfta vinets frukt genom varsam behandling i gamla ekfat.

5 ”snabba” med vinmakare Grégory Patriat

1 . What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Mid June when flowering is made, such a good smell of flowers and nice green colours of vines.”

2. What is your favorite part of being a winemaker?
”The effervescence of harvest time in September is so nice!

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”Doing spreadsheets and administration papers…

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”All wines must reflect each peace of land with no make-up!”

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”A bottle of Chambolle-Musigny, it reflects so much the beauty and finess of Pinot Noir in Burgundy.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Jean-Claude Boisset