Rött vin

2020 Rosso di Montalcino Rossofonte, Ciacci Piccolomini

nr 5425701

2020 Rosso di Montalcino Rossofonte görs på de bästa druvorna från vingården Fonte, belägen ett stenkast från flaggskeppsvingården Pianrosso. Resultatet är en mycket stilfull representant för sitt ursprung med stora användningsmöjligheter när det kommer till att kombinera med mat. Klarar lagring i upp till 10 år. The Wine Advocate (Monica Larner): 91 poäng ”This is a terrific wine (at an affordable price point) that you can always count on when planning an informal dinner with family and friends.

Pris 289 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Rosso di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Angenäm och  komplex doft med aromer av röda körsbär, plommon, röda vinbär och mogna tranbär, med inslag av örter och tobaksblad. Stiltypiskt rödfruktigt frisk  med uppstramande och fint snidade tanniner och en intensiv arombild som mynnar ut i en kryddig eftersmak.

Passar till
Grytor, hantverkskorv, grillat

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Priserna och utmärkelserna haglar ständigt över Ciacci Piccolomini d’Aragonas viner och de har välkomnats med öppna armar av vinklubben. Och det är inte svårt att förstå varför – familjen har gjort sig kända för att verkligen göra skolboksexemplet på klassiskt finstämd Brunello di Montalcino. Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn, Paolo och Lucia, som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används.

2020 Rosso di Montalcino Rossofonte görs på klonen sangiovese grosso från familjens högt prisade vingård Fonte i  Castelnuovo dell’Abate – ett stenkast från vingården Pianrosso som är upphov till gårdens flaggskeppsvin. Första årgången såg dagens ljus år 2014. Jordmånen består av stora andelar märgel och vingårdarna ligger på cirka 200 meter över havet. Druvorna genomgår strikt selektering innan de når jäskaren. Vinet jäses i en kombination av rostfritt stål och betongkar och lagras därefter på stora ekfatsliggare (7,5-20 hektoliter) i ett år följt av åtta månaders flasklagring. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.

Vinous (Eric Guido): 92 poäng ”Darkly floral and broody yet captivating, the 2020 Rosso di Montalcino Rossofonte entices with depths of dried black cherry, cedary, exotic spice and a dusting of cocoa. This is pure elegance on the palate, with silken textures that usher in waves of ripe red and black fruit, all balanced by a core of mineral-tinged acidity. The 2020 finishes with a bitter tinge of sour wild berries and licorice, tapering off with medium length and only lightly structured. This is a more immediate style for Rossofonte, yet one that I find quite attractive.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 91 poäng ”This is a terrific wine (at an affordable price point) that you can always count on when planning an informal dinner with family and friends. The Ciacci Piccolomini d’Aragona 2020 Rosso di Montalcino Rossofonte is bright and lively with pretty cherry fruit, raspberry and redcurrant. The aromas are lifted and bright, and the wine offers good textural tension along the way to pair with roast chicken, fajitas, grilled meats and more. We’re looking at an annual production of 12,000 bottles.”