Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Sancerre Monoparcelle 538, Domaine Claude Riffault
nr2020 Sancerre Monoparcelle 538 är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Wine Advocate: 96-97 poäng
Pris 429 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Claude Riffault
Ursprung
Sancerre AOC
Druvor
100% sauvignon blanc
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En mycket komplex doft med aromatiska toner av våt sten, flintsten, tropisk frukt och citron. Monoparcelle 538 är ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse att njuta av idag eller att lagra inför framtiden!
Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.
Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Druvorna till 2020 Sancerre Monoparcelle 538 kommer från ett mindre parcelle (på ungefär 0,5 hektar) i vingården Les Desmalets, som delar jordmån med de mest kvalitativa delarna av Chablis: Det vill säga Kimmeridgiansk kalksten. Vingården befinner sig på 260 meters höjd och lutar mot syd/sydöst. Druvorna är varsamt selekterade och både vinifierade med druvornas inneboende jäst och lagrade på franska ekfat under totalt 18 månader.
Robert Parker’s Wine Advocate, 96-97 poäng: ”The intensely yellow-colored 2020 Sancerre Monoparcelle 538 shows a rich, fresh, mineral and intense sur lie bouquet. It is from a southeast- to south-facing 0.44-hectare plot with 48-year-old vines rooting in extremely shallow Kimmeridgian limestone soils at 260 meters in altitude. The bouquet reveals lemon and iodine aromas of melting stones and comes along pretty much like a great wine from Burgundy. It is lush and intense yet also refined and elegant on the palate, with lychee notes at this early stage (lychee seems to be a Riffault signature flavor of the vintage). This is a pure, persistently salty and penetrating mineral Sancerre with firm but fine tannins, ripe acidity and a long, textured and even fruity finish. This is, again, a very promising, incredibly long and complex yet still somewhat austere (but so tensioned) Monoparcelle. Tasted as a sample in January 2022. To be bottled in March this year.”
Robert Parker’s Wine Advocate om Claude Riffaults 2019 & 2020 årgång: ”Stéphane Riffault has presented another great vintage after the superb 2019s, which I still tend to prefer. But on the other hand, 2020 is still a very young vintage that developed so enormously well over days in the bottle that I won’t argue against what Stéphane says: ”2019 shows very well today, even better than 2020, I agree, but in few years I assume the 2020s will be the more interesting wines.” The biggest difference between 2020 and 2019 is the level of tartaric acid in the grapes at harvest. ”The 2020s are a bit higher in alcohol but lower in pH compared to 2019, and their sustainability on the palate makes me very happy. Since the 2020 alcoholic fermentations went through more dynamic, we find these tropical fruit aromas on the nose at the moment, especially in wines from limestone kimmerdigian soils, but with bottle aging the terroir will shine through much more prominently.” Next to Stéphane’s two impressive monoparcelle cuvées, which are vinified in 20-hectoliter foudres for 18 months, the Echalas was aged in three-year-old 350-liter François Frères oak barrels. It will be released as Vin de France since a part of the vineyards were declassified by the INAO and cannot be marketed under the Sancerre AOP. ”After 40 years of planting vines here, this was a big disappointment for us,” reports Stéphane. However, he has made a fabulous Sancerre-like wine here in 2020 that would have surely become one of the appellation’s finest of the 2020 vintage if not of younger history.”