Domaine Claude Riffault. Frankrike, Loire, Sancerre

CLAUDE RIFFAULTS HEMSIDA

Sancerres biodynamiska stjärnskott

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Med varsam hand producerar han nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska – helt i stil med Sancerres mest aktade namn. Detta är Sancerre för framtiden!

Historia

Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare. Från och med 2021 är egendomen helt biodynamiskt odlad.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Vingårdar

Ägorna ligger belägna i byn Sury-en-Vaux och man äger 33 parceller i 6 olika lieu-dits utspridda över 4 olika byar. Totalt äger man 13,5 hektar vinrankor som plogas och farmas utan syntetiska ämnen. 10,5 av dessa hektar är planterad med sauvignon blanc och man har dessutom ett par hektar pinot noir norr om Sancerre. De flesta vingårdarna ligger belägna på branta syd- och sydöstsluttningar där de utsätts för maximalt antal soltimmar och skyddas mot hårda vindar. Merparten av familjens ägor är planterade på mjuk kalkstensjordmån kallad Terres Blanches med några få undantag för parceller med calliottes- och silex-jordmån. Druvorna sorteras efter var de har vuxit och man gör ett par olika vingårdsbetecknade Sancerre med vingårdens namn som tillägg: Sancerre ”Les Boucauds”, ”Les Chasseignes”, ”Les Denisottes”, ”Les Chailloux” och ”Les Desmalets”. Till skillnad från de flesta Sancerreproducenter handskördar man sina druvor som därefter får genomgå rigorös selektering. Stéphanes fru, Benedicte, leder skördeteamet medan Stéphane ansvarar för selektering och pressning av musten.

Vinifikation

Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Druvorna skördas för hand och Les Boucauds och Les Chasseignes jäses sedan i en blandning av ståltank (ca 70-80%) och ekfat (ca 20-30%) medan Les Denisottes, Les Chailloux och Les Desmales jäses i ekfat av olika storlek i ca 10 månader. Man använder sig av generellt av mycket varsam fathantering som bidrar till vinernas komplexitet. Alla parceller vinifieras separat (utom deras rosé) och alla viner buteljeras utan filtrering. Det är lätt att se hur Stéphanes inspirerats av Bourgogne där han både studerat och arbetat – hans viner definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre. Trots att merparten av Stéphanes vingårdslägen har sydlig exponering är syran frammejslad med en sådan precision att det inte går annat än att imponeras.

Wine Advocates Stephan Reinhardt om egendomen: ”All in all, the Domaine Claude Riffault has become one of my personal favorites of the AOP, and Stéphane’s style seems to be moving toward more textured wines, a result of the trend to use more oak. ”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Claude Riffault

nyhet

2021 Sancerre Denisottes, Domaine Claude Riffault

Loire479 krLanseringsdatum: 12/02
nyhet
årgång slut