Domaine Claude Riffault. Frankrike, Loire, Sancerre

CLAUDE RIFFAULTS HEMSIDA

Sancerres biodynamiska stjärnskott

Säger man namnet Etienne Sauzet är det många vinälskare som får ett leende på läpparna vid tanken på dessa enastående och högt eftertraktade Bourogne-viner, signerade Benoît Riffault, som varje år kommer i några få flaskor till Sverige. Vad många inte känner till är att Benoît är född och uppvuxen i Loiredalen på familjeegendomen som tagit sitt namn efter hans far; Domaine Claude Riffault.

Historia

Domaine Claude Riffault drivs idag av Benoîts bror, Stéphane, som är femte generationens vinmakare och de båda bröderna har fått samma gudabenådade talang – när Tryffelsvinets team nyligen provade igenom deras viner golvades vi av hantverket, kvaliteten och komplexiteten i Stéphanes viner. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Kopplingen till Bourgogne är uppenbar och tydlig, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Vingårdar

Under Stéphanes ledning har familjeegendomen gått mot ekologisk och biodynamisk vinodling (man är just nu under processen att certifiera sig). Ägorna ligger belägna i byn Sury-en-Vaux och man äger 33 parceller i 6 olika lieu-dits utspridda över 4 olika byar. Totalt äger man 13,5 hektar vinrankor som plogas och farmas utan syntetiska ämnen. 10,5 av dessa hektar är planterad med sauvignon blanc och man har dessutom ett par hektar pinot noir norr om Sancerre. De flesta vingårdarna ligger belägna på branta syd- och sydöstsluttningar där de utsätts för maximalt antal soltimmar och skyddas mot hårda vindar. Merparten av familjens ägor är planterade på mjuk kalkstensjordmån kallad Terres Blanches med några få undantag för parceller med calliottes- och silex-jordmån. Druvorna sorteras efter var de har vuxit och man gör ett par olika vingårdsbetecknade Sancerre med vingårdens namn som tillägg: Sancerre ”Les Boucauds”, ”Les Chasseignes”, ”Les Denisottes”, ”Les Chailloux” och ”Les Desmalets”. Till skillnad från de flesta Sancerreproducenter handskördar man sina druvor som därefter får genomgå rigorös selektering. Stéphanes fru, Benedicte, leder skördeteamet medan Stéphane ansvarar för selektering och pressning av musten.

Vinifikation

Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Druvorna skördas för hand och Les Boucauds och Les Chasseignes jäses sedan i en blandning av ståltank (ca 70-80%) och ekfat (ca 20-30%) medan Les Denisottes, Les Chailloux och Les Desmales jäses i ekfat av olika storlek i ca 10 månader. Man använder sig av generellt av mycket varsam fathantering som bidrar till vinernas komplexitet. Alla parceller vinifieras separat (utom deras rosé) och alla viner buteljeras utan filtrering. Det är lätt att se hur Stéphanes inspirerats av Bourgogne där han både studerat och arbetat – hans viner definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre. Trots att merparten av Stéphanes vingårdslägen har sydlig exponering är syran frammejslad med en sådan precision att det inte går annat än att imponeras.

Wine Advocates Stephan Reinhardt om egendomen: ”All in all, the Domaine Claude Riffault has become one of my personal favorites of the AOP, and Stéphane’s style seems to be moving toward more textured wines, a result of the trend to use more oak. ”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Claude Riffault

årgång slut
årgång slut
bio
årgång slut