Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2021 Barolo Bussia Vigna Fantini, Paolo Scavino
nr 93182012021 Barolo Bussia Vigna Fantini är en MGA-klassad Cru från läget Bussia i kommunen Monforte d’Alba. Familjen Scavino har ägt mark i detta vingårdsläge sedan 2019 och således är det det nyaste tillskotett i familjen Scavinos portfölj.
PLATS 12: ”James Suckling Top 100 Wines of Italy 2025”
Pris 899 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Paolo Scavino
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
15%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
I glaset visar vinet upp en klassisk struktur med fast, kalkig tanninprofil och hög, vibrerande syra. Välbalanserad alkohol tack vare sin friska ryggrad och eleganta extrakt. Aromatiskt rör det sig om klassisk nebbiolo med inslag av körsbär, hallon, blåbär, rosor, viol, lakrits och mentol, kombinerat med subtil vaniljton och kalkig mineralitet. Trots kraften är det ett vin med närmast viktlös koncentration med mycket intensitet utan tyngd.
Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.
Lagringspotential
Från nu till 2041
Mer information
Om produkten
Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter fjärde generationen, Enrica och Elisa Scavino, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan var Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Med tiden kom han att bli en av de välkända Barolo Boys som satte regionen på kartan under 80- och 90-talet. Vid sin död, i februari 2024, hade han över 71 års erfarenhet och drevs fram till slutet av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Döttrarna Elisa och Enrica, som i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig, för idag vidare faderns fana, särskilt eftersom Elisa ärvt hans experimentlusta i vineriet. Vi lär kunna förvänta oss stordåd och innovation även i framtiden!
Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.
2021 Barolo Bussia Vigna Fantini är en MGA-klassad Cru från läget Bussia i kommunen Monforte d’Alba. Familjen Scavino har ägt mark i detta vingårdsläge sedan 2018 och således är det det nyaste tillskotett i familjen Scavinos portfölj. Den enskilda parcellen Vigna Fantini som ligger på cirka 430–450 meters höjd med sydvästlig exponering. Jordmånen här skiljer sig från andra delar av Bussia genom sin lättare och mer sandstensdominerade struktur med steniga inslag, vilket påverkar vinets mineralitet och tanninstruktur.
Vinet är gjort på 100 % nebbiolo, skördat för hand, med jäsning i rostfria ståltankar och en relativt kort maceration med nedtryckt skalmassa (submerged cap) under cirka 10-12 dagar. Enbart naturlig jäst används, och total jäsnings-/macerationstid uppgår till cirka 20–30 dagar. Därefter lagras vinet cirka 20 månader i stora franska ekfat (botti), följt av tre månader i rostfritt stål och avslutningsvis ungefär 14-16 månader flaskvila före lansering.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Kerin O’Keefe: 98 poäng
“The newest addition to Paolo Scavino’s already impressive Barolo lineup, the 2021 Bussia Vigna Fantini another drop-dead beauty from the estate. Hailing from a vineyard the family purchased in 2018 … it’s intense and fragrant, opening with heady scents of rose, iris, cake spice and menthol. Full-bodied but boasting a weightless concentration, the enveloping, delicious palate doles out raspberry compote, ripe Morello cherry, licorice and vanilla before a minty close. Velvety tannins provide seamless support while fresh acidity keeps it well balanced.”
James Suckling (98 poäng):
“PLATS 12: ”James Suckling Top 100 Wines of Italy 2025”: A super-fresh and elegant Barolo with leafy lightness, red currants, watermelon, licorice and a touch of sweet violets on the nose. Slight sweetness on the palate, with a lot of minty flavors, a full body, fresh acidity and quite firm yet velvety tannins. Great overall harmony, with a savory aftertaste and a lavish finish.”