Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Barolo Classico, Azelia
nr 9267101Från fantastiska Azelia kommer denna utsökta Barolo gjord på druvor från gamla rankor enligt klassisk piemontestisk vinmakartradition, signerad Luigi och Lorenzo Scavino – här i ytterst hyllade årgång 2021.
Din Vinguide: ”Härligt stramt och småbitig, samtidig som frukten redan sprakar och blänker till.”
Vinsider: ”I magiska årgången 2021 finner detta vin en ännu högre växel.”
Wine Table: ”Magisk balans i både nos och gom”
Vinbanken: ”Lysande Barolo som gärna vill ha ett par år i vila för att börja visa sin potential.”
Pris 419 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!
Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.
Lagringspotential
Från nu till 2045
Mer information
Om produkten
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.
Till skillnad från många andra vinnmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2021 Barolo kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden. 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Då kan du göra det här!
Vinexperternas omdömen
Wine Table, Pär Strömberg (2025-11-07)
”Stilren nebbiolo från gamla stockar i sju olika vingårdar i byarna Castiglione och Serralunga. Magisk balans i både nos och gom, Castiglione i nosen, Serralunga i munnen. Fruktig och stendammig mineralisk nos. Årgångstypisk tät, stram och tight struktur med hög syra, koncentrerad frukt, vibrerande energisk mineralitet med fin tillgänglighet. Lång koncentrerat svartfruktig örtig eftersmak av viol och lakrits. Hög fräschör och drickvänligt redan nu men med lång lagringspotential. Azelia frontas i dag av unge Lorenzo Scavino, enda barnet i huset och familjevineriet, som står för dedikation och passion, med vin från gamla stockar, rent och naturligt, ekologisk odling, låg yield med koncentration, kraft, energi och elegans.”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2025-11-05): 93 poäng
”Stramt och friskt med aromatisk rödbärig pigg frukt med körsbär, hallon, blodapelsin, pomerans, salvia, mocka, intensitet och lång eftersmak. Lysande Barolo som gärna vill ha ett par år i vila för att börja visa sin potential.”
Vinsider, Winomaten/Patrik Bennet (2025-11-06)
”I magiska årgången 2021 finner detta vin en ännu högre växel. Torr läcker frukt med nypon, rosor, körsbär, blodapelsin och en skymt av tryffel. Vinet är exakt balanserat och längden imponerar så harmonin i gommen är total. Klockrent köp!”
Din Vinguide, Sofia Ander (2025-11-03)
”Härligt stramt och småbitig, samtidig som frukten redan sprakar och blänker till. Det väntas nypon, lingon, röd apelsin, rönnbär, pomerans, rabarber och en evig eftersmak. Det väntas nog i Barolo-kön också på fredag.”
Vinsider, Peter Axelsson (2025-11-04): 92-93 poäng
”Medelstor och elegant doft. Här finns rosor, nypon, mörka körsbär och kryddor och lite mineral. Smaken är drygt medelfyllig med röd frukt, snygg syra och tydliga finkorniga tanniner. Balanserad struktur med bra längd och rent lite kryddigt slut.”
