Head på hemsidan:
Rött vin

2021 Barolo del Comune di Monforte d’Alba, Josetta Saffirio

nr 9111101

Sara vezza gör det igen! 2021 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Här finner du essensen av Barolo i ett lagringsbart vin som matchas utsökt till det italienska köket. I år med vacker retroetikett.
Dina Viner:
”Världsklass – ett superfynd!”
Vinbanken: ”En mycket bra Barolo Monforte från Sara Vezzas Josetta Saffirio.”
Wine Table: ”Köpläge”
Din Vinguide: ”Årgången skiner (och slinker) igenom igen.”
Munskänkarna: ”Prisvärt”

Pris 369 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtVeganvänligt
Lanseringsdatum31/10/2025

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran. Vinet har en frisk energi och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.

Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information 

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2021 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora, gamla ekfat där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen är mycket gammal och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.

Vinexperternas omdömen

Vinbanken, Christian Stojkovic (2025-10-29): 93 poäng
”Ungt med pigg klingande frukt med blodapelsin, rosor, tranbär, granatäpplen, te, mineraler, fin syra och lysande balans. En mycket bra Barolo Monforte från Sara Vezzas Josetta Saffirio. För den som leker med tanken att spara några bra viner för framtida konsumtion är detta ett bra val. Servera till svamppasta pasta toppat med lite riven tryffel.”

Wine Table, Pär Strömberg (2025-10-29)
”Nebbiolo från vingårdar i Castelletto. Utvecklat nos, mogna toner av körsbär, tjära och rosor. Driv i syran, fruktigt och rent med torra mjuka mogna tanniner i ett örtigt friskt och bärigt koncentrerat efterspel. Sara Vezza är ansvarig för vinerna och etiketterna bygger på mamma Josettas barndomsminnen. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. Vättarna är samvetet från goda människor, som Saras morfar Ernesto förklarade det. Fint tycker jag och även passande för våra vättars välvilja. Köpläge om du gillar tomtarna, snart kan de komma att vara ett minne blott då jag sett en sneak peak på kommande årgångars förnyelse, i alla fall när det kommer till vingårdsvinerna.”

Dina Viner Professional Edition, Per Bill ( Årg 21 Nr 2025-31 Issue 545): 93++!
”Världsklassviner. Ett riktigt fynd! Ett ungt, friskt vin med klingande ren frukt, härlig balans, läcker syra, bra energi och inslag av körsbär, tranbär, granatäpple, lingon, te, mineraler och fat.”

Vinsider, Peter Axelsson (2025-10-29): 93 poäng
”Stor och lite utvecklad doft. Rosor, nypon, körsbär, violer, lakrits och lite tjära. Får terroirkänsla. Smaken är medelfyllig med mörk frukt, rund syra och tydliga balanserade tanniner. Växer i munnen. Lång eftersmak. Riktigt bra Barolo (tomtevin) för schysst slant.”

Din Vinguide, Sofia Ander (2025-10-27):
”Årgången skiner (och slinker) igenom igen. Vi kan lagra i många år, eller vinnjuta på studs. Jag väljer det första. Luftar en stund och tar därefter emot vågen av röda rosor, nypon, lingon, tranbär, mineraler och dansanta tanniner.”

Munskänkarna: 15,5 poäng
”Prisvärt. Öppen, bärig doft med hallon, jordgubbar, rosor, viol, lakrits och fat. Torr, medelfyllig, syrligt och koncentrerat bärig smak med medelhög syra, torra tanniner och en fin längd.”