Rött vin

2021 Beaune-Grèves Premier Cru Vigne de l’Enfant Jésus, Bouchard Père et Fils

nr Hemligt artikelnummer

2021 Beaune-Grèves Premier Cru Vigne de l’Enfant Jésus är ett av Bourgognes stora ikonviner. Denna monopolvingård har varit i Bouchards ägo sedan 1791, men var långt innan dess känd för att skapa viner av exceptionell kvalitet – dessutom anses den vara en viktig del i hela Frankrikes historia då den skänktes som en gåva till den nunna som förutspådde ankomsten av Solkungen. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 2 juni 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 1999 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt
Lanseringsdatum02/07/2024

Beskrivning

Producent
Bouchard Père et Fils

Ursprung
Beaune-Grèves Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.

Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2041

Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Bouchard Père et Fils är en av Bourgognes äldsta egendomar, grundat 1731 i Beaune av Michel Bouchard. Michel var en klädförsäljare från Grenoble som stannade till i Beaune där han köpte med sig ett vinfat för att sälja vidare under sin fortsatta resa. När han märkte hur stor efterfrågan var återvände han till Bourgogne tillsammans med sin son Joseph för att satsa på vin istället för kläder och resten är, som man brukar säga, historia. Idag befinner sig Bouchard Père et Fils i sitt fjärde århundrade – mitt uppe i en spännande tid med stora förändringar för denna viktiga Bourgogneegendom. Kvalitetsnivån – som alltid varit Bouchards signum – förstärktes ytterligare år 1995 när egendomen köptes av Joseph Henriot. Philippe Prost, tidigare technical director på Bouchard Père & Fils lär har sagt att man nu gick från noggranna till någonting utöver det vanliga. Henriot kom göra stora upprustningar – och investerade i ett nytt vineri år 2005 – för att återföra Bouchard till den allra översta toppen i Bourgogne. Det slutgiltiga steget i detta kvalitetsarbete skedde år 2022 när man gjorde en fusion med Artemis. Från och med nu ingår Bouchard i den stolta Artemisfamiljen som satt kvalitetsribban om möjligt ännu högre – ett arbete som sker både i vingårdarna och i vineriet.

Bouchard Père et Fils har sedan grundandet på 1700-talet varit négocintfirma, men man är först och främst en egendom som producerar vin från egna vingårdar. Sedan ett tiotal år har arbetet med att avsluta négociantverksamheten pågått genom att undan för undan låta alla långtidskontrakt löpa ut – det sista löpte ut 2023 och från och med nu är fokuset 100% på egna vingårdar. Man har också valt att sälja av en del vingårdar man inte längre anser lever upp till de höga kraven. Bouchard har under flera hundra år varit en av Bourgognes allra största vingårdsägare med 130 hektar vingårdsmark. Med det nya fokuset har man sålt av vissa vingårdar för att landa på totalt 105 hektar där 12 ligger i Grand Cru-vingårdar och 74 är klassificerade som Premier Cru. Man är också ensam ägare till två monopolvingårdar och har exklusivitet på ytterligare två monopol. Man är också den enda Domaine som äger parceller på samtliga fyra terrasser i Grand Crun Chevalier-Montrachet. En i sanning imponerande bedrift.  Detta stora kvalitetsarbete har lett till att man minskat från 5 miljoner flaskor årligen i mitten av 2010-talet till enbart 600,000 idag. Kvar är bara det allra bästa. Mottet är att när man ser en Bouchard-etikett ska man veta att det är en garant för vin av yttersta kvalitet. Man är just nu i konversion för att bli certifierat ekologiska, ett arbete som kräver fem års arbete eftersom man är en så stor egendom (vanligtvis krävs annars endast tre år för att bli certifierade), men redan idag är 100 hektar farmade helt ekologiskt, med vissa vingårdar farmade enligt biodynamiska principer.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2021 Beaune-Grèves Premier Cru Vigne de l’Enfant Jésus är ett av Bourgognes stora ikonviner. Vinets namn kommer från en gammal legend som berättar om nunnan Marguerite du Saint Sacraments välgärningar för Frankrike. Hon ansågs nämligen var den som låg bakom de böner och uppenbarelser som slutligen ledde till att den sterila drottning Anne lyckades bli gravid med den blivande kungen av Frankrike; ”Solkungen” Louis XIV år 1638. Som tack för att de fick sina böner hörda skänkte kungen och drottningen denna exceptionella vingård till karmelitordern som Marguerite  tillhörde. Marguerite kom sedermera att grunda ”Domestiques de la famille du Saint Enfant Jésus” varefter vingården tog samma namn. Enfant Jésus (eller Baby Jesus som vinet ibland kallas i en kärleksfullt skämtsam förkortning) syftar alltså på den nyfödda kronprinsen som man såg som landets räddning. Denna monopolvingård har varit i Bouchards ägo sedan 1791 och ligger mitt i hjärtat av den 32 hektar stora appellationen Beaune-Grèves. Själva vingården består av 3,92 hektar med öst-sydöstlig exponering och en jordmån som består av kalksten och lera med sandiga grusjordar. I vineriet genomgår klasarna hel eller delvis avstjälkning beroende på årgång och lagras därefter i 12-14 månader på 35-50% ny ek.

Vinexperternas omdömen

Inside Burgundy (Jasper Morris MW): 93-95 poäng ”More crimson than purple, with notably more presence than the other Beaunes. A range of fruits finishing with some black cherry after the dark red berries, a heightened intensity of fruit, with an excellent balance between tannin and acidity, and notable length. Not racked but has retained purity.”