Halvsött vin

2021 Bernkasteler Lay Spätlese, Joh. Jos. Prüm

nr 5388101

Från moselproducenten Joh. Jos. Prüm och en av deras mindre välkända vingårdar Bernkasteler Lay kommer detta stora vin från prisade årgången 2021.

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
7%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en frisk och aromatisk doft med inslag av mogna äpplen och päron, mineraler samt ett blommigt inslag av nyutslagen kaprifol och gardenia. Smaken är stiltypisk, bombastisk och komplex – knivskarpt balanserad mellan den krispiga syran och den generösa sötman som kröns av en eftersmak som fortsätter i eoner.

Passar till
Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi,  eller fisk eller kyckling med curry.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Bernkasteler Lay är en av de mindre kända vingårdarna tillhörande den lilla byn Bernkastel i den centrala delen av moseldalen. Till skillnad från Joh. Jos Prüms huvudsakliga vingårdar – Himmelreich och Sonnenuhr, som befinner sig fördelat mellan byn Graach och Wehlen – så ligger Bernkasteler Lay något uppströms och åtnjuter därför en mer sydvästlig sluttning än Himmelreich och Sonnenuhr som praktiskt taget är perfekta sydsluttningar. Den 23,72 hektar stora vingården är huvudsakligen planterad med väldigt gamla (och i många fall icke-ympade) rieslingrankor som huvudsakligen binds upp på traditionellt mosel-vis på individuella stöttor. Lutningen på vingården varierar mellan 50% och 70% och tack vare närheten till floden så reflekteras förhållandevis mycket solljus på vingården och värmer upp den gråblå skifferjordmånen. Jordmånen innehåller dessutom en viss del lera som hjälper till att hålla vatten vilket är mycket fördelaktigt i torrare. Kombinationen av lutningen och närheten till mosel-floden gör att Bernkasteler Lay är en något varmare vingård. Namnet Lay är av keltiskt ursprung och betyder skiffer!

Årgång 2021 är en för området och nutiden en atypisk årgång, markerad av sin relativt klassiska (svala och blöta) växtsäsong som tack vare ett varmt och fint avslut ändå lyckades mogna frukten. Vintern var förhållandevis mild och följdes av en sval och våt vår som avslutades med en rejäl frost-attack under maj. Tack vare den svala våren så vart det dock ingen större skada på skörden då knoppsättningen knappt hade börjat ännu. Den svala och blöta våren beskrevs dock av många vinmakare som en ”blessing in disguise” eftersom att den tillhandahöll rejält med vatten för den kommande växtsäsongen.

Sommaren fortsatte i svårhetens tecken med såväl regnigt som molnigt väder och under juli månad regnade det mer än de 3 senaste årgångarna kombinerat. De enorma mängder regn som föll resulterade i ganska signifikanta utbrott av röta i vingårdarna (dock inte den bra sortens röta i detta fall). Rent generellt sett påminde årgången väldigt mycket om dom som var standard för 20 till 30 år sedan.

Under september var dock många vinmakare oroliga över om druvorna någonsin skulle mogna, men vädret blev dock varmare och druvorna uppnådde slutligen mognad för att sedan skördas under oktober och november månad (i genomsnitt 3-4 veckor senare än de 3 tidigare årgångarna).

Årgång 2021 kan allt som allt beskrivas som en elegantare, mer klassisk årgång som definieras av sin förhållandevis låga sockernivå, låg alkohol, höga intensitet och påtagliga syra – på grund utav detta så producerades inte någon nämnvärd mängd vin av viner ovanför spätlese-nivå och knappt några viner alls producerade med botrytiserade druvor (Delvis då årgångarna innan har producerat exceptionella botrytiserade viner som ännu inte släppts på marknaden).

Spätlese kan direktöversättas till “sen skörd” och är ett så kallat prädikatsvin som definieras av druvornas sockernivå vid skördetillfället. I Tyskland har man strikta miniminivåer för mustvikten (som mäts i skalan oechlse) där en spätlese måste ligga mellan 76-90° oechsle (de ligger med andra ord generellt mitt emellan kabinett och auslese i söthetsgrad – men det är tillåtet att jäsa ut en spätlese så att den blir helt torr, de kallas då spätlese trocken). Vinstilen är perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi, eller fisk eller kyckling med curry. Vinerna öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bär-rätter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).Ett tips är att alltid kolla alkoholhalten om man är osäker på sötman: desto lägre alkoholhalt desto sötare kan vinet antas att vara.