Head på hemsidan:
Vitt vin

2021 Breaking Ground Chardonnay, Adelsheim

nr 7725801

Adelsheim Vineyard grundades 1971 av David och Ginny Adelsheim i Chehalem Mountains, en del av Willamette Valley i Oregon. Deras vision var att skapa viner i världsklass i en då relativt outforskad vinregion. Breaking Ground Chardonnay görs på 100 % chardonnay från Willamette Valley, närmare bestämt Chehalem Mountains – ett område i Oregon som är känt för sina svala nätter och milda dagar. Denna klimatbalans ger druvorna långsam mognad, behåller frisk syra och skänker vinet en distinkt kombination av fräschör och djup.

Pris 489 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Adelsheim Vineyard

Ursprung
Willamette Valley

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fruktig med toner av äpplen, persika, päron, citron,  citrusblomma, nektarin, nejlika och lemoncurd. Smaken är krämig och fruktig med uppfriskande syra och avslutningen domineras av friska citrustoner.

Passar till
Grillad och stekt fisk, fågel eller rätter på ljusare kött.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Serveras vid 16 grader celsius i stora kupor.

Om produkten

Adelsheim Vineyard grundades 1971 av David och Ginny Adelsheim i Chehalem Mountains, en del av Willamette Valley i Oregon. Deras vision var att skapa viner i världsklass i en då relativt outforskad vinregion. De planterade sina första vinrankor 1972 och släppte sin första kommersiella årgång 1978, bestående av 1 300 lådor pinot noir, chardonnay och pinot gris. Under årens lopp har Adelsheim Vineyard expanderat genom att förvärva och plantera flera vingårdar, inklusive Calkins Lane Vineyard 1988 och Ribbon Springs Vineyard 1994. År 2017 sålde David och Ginny Adelsheim sin andel i företaget till sina långvariga partners, Jack och Lynn Loacker, som hade varit delägare sedan 1994. Detta ägarbyte säkerställde att vineriet förblev i händerna på lokala ägare med ett starkt engagemang för företagets ursprungliga vision och värderingar. Efter ägarbytet fortsatte David Adelsheim att vara involverad i företaget i en rådgivande roll, vilket cementerat kontinuitet och bevarande av företagets grundläggande filosofi. Adelsheim Vineyard har genom åren fått erkännande från vinexperter och anses vara en av Oregons mest respekterade vinproducenter. Deras viner, särskilt pinot noir och chardonnay, har hyllats för sin elegans, balans och förmåga att uttrycka terroirens unika karaktär.​ Vineriet har också uppmärksammats för sitt engagemang för hållbarhet och var en av de första i Willamette Valley att bli certifierade som hållbara av LIVE (Low Input Viticulture and Enology). Adelsheim Vineyard har även blivit utnämnt till en av Wine & Spirits ”Top 100 Wineries” vid flera tillfällen, vilket ytterligare understryker deras ställning inom vinvärlden.

Om Oregon Chardonnay

Traditionellt har Oregon varit mest känt för sin pinot noir, men i skuggan av dessa har chardonnay tålmodigt vuxit fram till något alldeles särskilt. Det som tidigare kanske upplevdes som lite spretigt – ofta influerat av Kaliforniens fylligare stil – har nu mognat till något långt mer fokuserat, nyanserat och elegant. Genom att byta klonmaterial och experimentera med svalare lägen och försiktig ekfatslagring har man sakta men säkert hittat sin stil.

Det som gör chardonnay från Oregon så spännande är balansen mellan fräschör och djup. Klimatet i exempelvis Willamette Valley – hjärtat av Oregons vinproduktion – präglas av svala nätter och milda dagar, vilket gör att druvorna mognar långsamt och behåller en frisk syra. Resultatet? Viner med toner av citrusskal, vita blommor, gula äpplen, ibland ett drag av stenfrukt – men alltid med en känsla av precision och finess parat med en slags rå, oförställd energi som gör oss påminda om att vi har att göra med en vinregion som fortfarande är i rörelse, i utveckling – och just därför så intressant att följa. I Adelsheims Breaking Ground Chardonnay finner vi essensen av Oregons prägel på en av vinvärldens mest älskade druvor – välgjord, matvänlig och lagringsbar med en distinkt egen personlighet.

2021 Breaking Ground Chardonnay görs på 100 % chardonnay från Willamette Valley, närmare bestämt Chehalem Mountains – ett område i Oregon som är känt för sina svala nätter och milda dagar. Denna klimatbalans ger druvorna långsam mognad, behåller frisk syra och skänker vinet en distinkt kombination av fräschör och djup. 83 % av druvorna är estate‑frukt, alltså odlad direkt på Adelsheims egna vingårdar och resten kommer från kontrakterade odlare. Vinet lagrades i 12 månader på franska ekfat följt av ytterligare 4–5 månader på sin jästfällning i rostfria ståltankar innan buteljering.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!