01 januari 2024

Vinårgångar i USA

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i USA

Det går inte att tala om vin utan att prata om vädret. Temperatur, nederbörd och vindar kommer att påverka det vi häller i våra glas och det spelar ingen roll hur tekniskt avancerade vi människor blir – i slutändan kan vi aldrig påverka vädrets makter. Här har vi samlat matnyttig information om väderförhållandena i USA de senaste åren och hur det påverkat vinernas kvalitet.

Tabellen ovan kan ses som en fingervisning för årgångens generella kvalitet på en skala från 1-10, där 10 är högsta betyg. Observera att denna sida och tabell uppdateras löpande och är därför inte en fullständig förteckning. 

2022

Kalifornien 
Resultatet av en stundvis problematisk årgång – men detta stoppar inte många vinmakare från att vara uppspelta av den förväntade kvaliteten på sina viner (som i skrivande stund i många fall ligger och lagras på fat).

Årgången började med en sval och torr vinter – tack och lov hade hösten dock vart väldigt blöt och därmed återställt vattennivåerna i majoriteten av Kaliforniens underregioner. Under april slog stora delar av Kalifornien av en frostknäpp (huvudsakligen i området Lodi) som slog stora delar av skörden. Temperaturen återställdes fort och den kvarvarande grönskan fick chans att återhämta sig fram tills i augusti och september då torka och extrem hetta resulterade i såväl uttorkade som solskadade druvor.

Viss skillnad mellan olika AVA:or finns såklart.

Sonoma: viss torka & hetta under växtsäsong resulterade i mer mogen frukt samt högre koncentration.

Napa: Klarade sig undan frost men de höga temperaturerna och solskenet skapade vissa problem med torka och solskada – men rejäl skillnad mellan dag och natt-temperaturer resulterade i viner med såväl mogen aromatik som fräsch syra.

2021

Kalifornien 
Superb årgång för kaliforniska viner. Till skillnad från många tidigare årgångar så var denna inte nämnvärt plågad av skogsbränder och ansågs av många vara en av de mest problemfria årgångarna på länge.

Växtsäsongen påbörjades med en torr och kall vinter som följdes av en plötslig och varm vår som sparkade igång växtsäsongen med besked. Sommartemperaturerna var genomgående moderata, men avsaknad av regn gjorde att skördeuttagen är något lägre än vanligt. Mognaden av druvorna var lugn och sansad och uppnådde perfekt fenolisk mognad utan att kompromissa på varesig aromatisk komplexitet eller syranivåer.

De färdiga vinerna är åt det elegantare hållet – de lägre temperaturerna höll sockernivåerna i druvorna lägre och därmed är vinerna såväl mindre påtagligt fruktiga och har dessutom lägre alkoholhalt. De bättre exemplen är lämpade för extensiv vidarelagring!

2020

Kalifornien 
En minst sagt traumatisk årgång för Kalifornien och man fick under årets gång se allt från extrema värmeböljor till vidspridda skogsbränder som tyvärr kom att influera vissa regioners viner.

Året tog sin start i en ovanligt varmt vinter som övergick i en varm och torr vår där rankorna redan tidigt började känna av torkan. En kombination av torka och blixtstormar resulterade i den mest skogsbrandsintensiva växtsäsongen i Kaliforniens historia där såväl vingårdar som producenter i Sonoma, Napa County och Santa Cruz påverkades eller förstördes totalt. Överlag har man dock sett att de röda druvorna var mer påverkade av rökskador.

Utöver kaoset kring skogsbränderna så var även Covid pandemin i full gång och skapade rejäla bekymmer när det kom till att organisera plockning av den då decimerade skörden.

Skogsbränderna till trots har det producerats högkvalitativa viner i stora delar av Kalifornien – men tillgången är väldigt liten!

2019

Kalifornien 
Ännu en årgång i eldens tecken. Våren såg stora mängder nederbörd och bekymmer med såväl mjöldagg som coulure uppstod. Sommaren kom dock med varmare temperaturer och solsken – utan de för dom senaste årgångarnas definierande värmetoppar. Ymniga morgondimmor hjälpte till att svalka vingårdarna och skydda druvorna från att förlora sin syra och aromatik. Den långa växtsäsongen tillät odlarna att skörda varsamt och under goda förhållanden.

När i stort sett alla druvor var skördade – i slutet av oktober – spred sig dock skogsbränder i stora delav av Sonoma County och skadade druvor som fortfarande hängde på rankorna. Tyvärr strök ett antal vinerier och vingårdar med i dessa skogsbränder som beskrivs som några av de mest problematiska på länge.

2018

Kalifornien
Både 2017 och 2018 härjades Kalifornien av förödande skogsbränder, men under 2018 skedde merparten av bränderna längre söderut och vinområdena var inte lika branddrabbade. Själva växtsäsongen under 2018 rullade på utan större incidenter. Varken Napa eller Sonoma upplevde extrem hetta och man kunde därför låta druvorna hänga kvar något längre än 2017 vilket underlättade för en jämnare mognad. Många kallar den ”a winemaker’s dream” eftersom kvaliteten på årets frukt var fantastisk och expressiv. I Washington och Oregon rapporteras om en större skörd än vanligt medan New York State var regnigare än normalt.

2009

Kalifornien 
Mycket regn under maj månad hjälpte till med att lätta vattenbristen från tidigare växtsäsong men fruktsättningen över hela kalifornien var ändå någorlunda dålig med icke-kompakta kluster och små bär. Sommaren och hösten var torra och milda med förhållandevis få värmetoppar. I mitten av oktober slogs dock området av resterna av tyfonen Melor – men vid detta lag hade majoriteten av skörden redan skett (speciellt de druvor som mognar tidigt såsom sauvignon blanc, pinot noir och chardonnay) men Napa Valley vart speciellt påverkad då regnet åsamkade både röta och utspädning av frukten.

Vinerna från årgången definieras av en viss variation där de tidigare skördade druvorna besitter krispiga och aromatiska fruktaromer – men generellt sett något mindre fruktiga och opulenta som årgång 2009 medan dom är påtagligt mindre krispiga och svala än vinerna från 2010.

Tryffelsvinet tipsar

Fler årgångsguider

Vinårgångar i Frankrike

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Frankrike

Läs mer

Vinårgångar i Italien

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste årgångarna i Italien.

Läs mer

Vinårgångar i Sydafrika

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Sydafrika

Läs mer

Vinårgångar i USA

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i USA

Läs mer