Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Chianti Classico (N)Ouvo, Fattoria Poggerino
nr 93802012021 Poggerino Chianti Classico (N)Ouvo är en ursprungstypisk Chianti Classico ”with a twist” – den är lagrad i en äggformad betongtank (därav namnet som anspelar på det italienska ordet för ägg).
Vinbanken: Fynd & Topprankad
Pris 309 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Fattoria Poggerino
Ursprung
Chianti Classico DOCG
Druvor
100% sangiovese grosso
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En stiltypiskt aptitretande doft med klassiska aromer av röda körsbär, röda plommon, vinbär och tranbär, stilfullt matchade med aromer av söta kryddor, skogsbädd, örter och tobaksblad. Smaken är frisk med en pigg syra, välintegrerade och eleganta tanniner som ryggrad. Smakintrycket är ungdomligt och fruktdrivet med komplexitet från vinets många lager och långa örtiga eftersmak.
Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och praktiserar ekologisk och biodynamisk odling. Vingården drivs idag av syskonen Piero och Benedetta. Piero är utbildad agronom och oenolog, med fast övertygelse för de biodynamiska principernas vikt för att skapa vin. Han spenderar så mycket tid i vingårdarna att han lokalt är känd som “vinmakaren som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12,5 hektar är vigd åt vinodling. Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, eftersom alla hus som tillhör vingården ligger på just en kulle. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 450 till 500 meter över havet i syd och sydvästlig riktning. Det skapar möjlighet för rankorna att bada i värme på dagarna samtidigt som nätternas kyla göra att vinernas fräschör bibehålls. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering. Den långa mognadsprocessen och den väldränerade jordmånen bidrar till att sangiovese utvecklas på bästa möjliga sätt.
Druvorna till 2021 Chianti Classico (N)Ouvo skördades för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase. Druvorna transporteras därefter varsamt till vineriet i små lådor (för att druvorna skall komma fram i så fint skick som möjligt), där jäsningen sakta påbörjades i temperaturkontrollerade så kallade rotofermentorer där skalen rörs om tillsammans med musten. Poggerini nyttjar såväl modern teknik som gamla traditioner i sin vinmakning. Jäsningen sker i cementtankar och efter ungefär 35 dagar så flyttas vinet över till en 6,5hl stort betongägg där vinet lagras i 12 månader innan buteljering. Poggerino varken filtrerar eller klarar vinet – all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Vinet ligger därefter minst åtta månader i flaska före lansering.
Vinexperternas omdömen
Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-09-30): ”BÄST I TEST: Chianti. Härligt mörkröd mogen frukt med körsbär, violer, vildhallon, tobak, koncentration, intensitet, balans och väl anpassad fathantering. En klingande ren Chianti med bra syra, rökiga mineraler, balans, ryggrad och klockren struktur. Fynd. Topprankad”
DinVinguide, Sofia Ander (2024-01-15):”Sprakande, sprittande av kittlande frukt och energi. Djupet kommer från körsbär, hallon, plommon, apelsinskal, anis, rosmarin och pirrande fräschör. Ett minst sagt ”äggande” vin lagrat på ett stort cementägg och därefter vila på flaska.”