Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Côte de Brouilly, Mommessin
nr 7155101Mommessin har varit en viktig spelare i Bourgogne sedan 1865 och producerar viner från ett stort antal appellationer i Beaujolais. Mest kända är de för sina vingårdsspecifika viner från de olika Cru-byarna som alla visar upp de olika lägenas unika särprägel. Mommessins Côte de Brouilly är just ett sådant vin. Vinet är del av gårdens ”Les Grandes mises”-serie, som produceras i en seriös, burgundisk stil och passar sig såväl för lagring som för att njutas nu.
Pris 249 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Mommessin
Ursprung
Côte de Brouilly AOC
Druvor
100% gamay
Alkoholhalt
12.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en parfymerad och burgundisk doft av hallon, varma jordgubbar, röda och svarta körsbär, örter, mineral, mylla och kryddor. Smaken är medelfyllig och väldigt burgundisk med en rejäl dos silkiga tanniner och påtaglig fräschör. Avslutet är friskt och komplext med en lång eftersmak som viskar om vinets lagringsduglighet.
Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.
Lagringspotential
Från nu till 2029
Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.
Om produkten
Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen. Efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais flyttade Mommessins huvudkontor slutligen till Quincié-en-Beaujolais. 1997 förvärvades Mommessin av Boisset-gruppen som sedan dess har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.
Mommessin producerar viner från ett stort antal appellationer i Beaujolais, allt från generisk Beaujolais, Beaujolais Blanc och Beaujolais Nouveau till vingårdsspecifika viner från de olika Cru-byarna. Bland Cru-byarna finner vi bland andra Côte de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent och Saint-Amour. Druvmaterial kommer från en blandning av egna odlingar och ungefär 100 långtidskontrakterade vinodlare varav vissa har haft kontrakt med Mommessin i över 100 år. Med chefsvinmakaren Florent Georger bakom rodret producerar Mommessin ett brett urval av viner med allt från juicigare viner som produceras med hjälp av macération carbonique (att man låter druvorna jäsas utan att krossas – typisk metod för beaujolais) till viner som produceras i mer burgundisk stil med mera traditionell vinmakning.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Brouilly är den största och sydligaste av Beaujolais 10 cru-appellationer, med 1 200 hektar vingårdar som producerar några av regionens mest sammetslena viner. Vingårdarna breder ut sig runt den vulkaniska Mont Brouilly. I hjärtat av Brouilly tornar Côte de Brouilly upp sig. Côte de Brouilly är en helt separat appellation som omfattar endast 315 hektar på den övre delen av kullen. Vinerna därifrån tenderar att vara mer koncentrerade och ha längre lagringspotential än vinerna från Brouilly. Läget är lika dramatiskt som dess viner: sluttningar som klättrar upp mot toppen av Mont Brouilly, ofta med syd‑ och sydostlig exponering som fångar morgonsolens mjuka värme och skänker druvorna mognad utan att tappa friskheten. De vulkaniska bergarterna (blåsloniserad lava, basalt och mineralrik lera) ger en aromatisk precision och en mineraldriven kärna som inte är vanlig i Beaujolais vanligtvis så flörtiga viner. Côte de Brouillys viner anses nämligen inneha en ovanlig nerv, finess och djup: lättillgängliga men ändå lagringsdugliga och fruktigt nyanserade men med seriös ryggrad.
2022 Côtes de Brouilly produceras av 100% gamay, 100% hela klasar, som vinifieras i betongtankar. Vinet macereras under 2 veckor när man kontinuerligt trycker ner skalmassan samt utför så kallad ”pump over”- när man fuktar skalmassan med vinet för att optimera extraktionen. Vinet lagras sedan 11 månader på tank innan buteljering som sker efter en varsam filtrering. Druvorna till vinet kommer från ett antal vingårdar på ungefär 400 meters höjd på sluttningen av Mont Brouilly. Vingårdarna har en genomsnittlig rankålder på 56 år och ligger i syd/sydvästlig riktning. Jordmånen består huvudsakligen av granit och skiffer.
