Mousserande vin

2021 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate

nr 9504801

Äntligen är det dags för årets upplaga av Simonsigs mästerliga bubblor Cuvée Royale Blanc de Blancs – denna gång i Sydafrikanska toppårgången 2021. Denna mousserande chardonnay har lagrats i 3 år på sin jästfällning och utvecklat en fin mousse med utsökt brödiga aromer. Ett riktigt toppvin från Simonsig som alltid klarar lång lagring – särskilt i fina årgångar som 2021 kan du räkna med med minst 10-15 år. Vill du avnjuta den direkt är den en utmärkt partner till snittar, gärna med havskräftor, räkor, krabba och hummer samt till ostron och fisksoppa.

Vinbanken:
”Ett bra alternativ till ”nyårsbubbelflaskorna”.”
Din Vinguide:
”Pionjärbubblor från Sydafrika som överleverar för sina 229 kronor. Strålande.”
Wine Table
: ”Exklusivt och välgjort och vore vinet från Champagne skulle det kosta minst det dubbla.”

Pris 229 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En fräsch bouquet av vita persikor, gula äpplen, citrusblommor, mandariner och brioche. I smaken finns inbjudande och eleganta aromer av citrus, gröna äpplen, gula plommon och brioche. Moussen är mycket delikat med små, fina bubblor. Vinet har ett uppfriskande, smakrikt, brödigt och torrt avslut.

Passar till
Perfekt till havskräftor, räkor, krabba, hummer samt till ostron.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs våran Sydafrika årgångsguide här!

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs våran Sydafrika årgångsguide här!

Cuvée Royale Blanc de Blancs: Simonsig Estate var Sydafrikas första vinproducent att göra ett mousserande vin enligt den traditionella metoden (som i Champagne) när man 1973 lanserade första årgången av Kaapse Vonkel 1971. Denna stil kom senare att regleras och kallas Méthode Cap Classique (MCC). Efter en studieresa som Johan Malan gjorde till Champagne 1990 föddes idén till att göra en Blanc de Blancs av hög kvalité på chardonnay och 1992 blev den verklighet. Alla druvorna till Cuvée Royale plockas för hand i små korgar och genomgår därefter en noggrann selektering innan de genomgår en försiktig pressning. Vinet jäser i ståltank för att bevara frukten så bra som möjligt. Vinet vilar i minst 3 år på sin jästfällning i flaska innan degorgering. Dosage: 4,2 gram/liter (0,42 gram/100 ml).

Vinexperternas omdömen

Dagens Nyheter, Alf Tumble (2024-12-19):Skåla in nyåret med de bästa bubblorna 2024: Hundra procent chardonnay enligt traditionell metod som i Sydafrika kallas cap classique. Hela tre år på jästfällningen bjuder på fin brödighet, citrus och krämig mousse.”

DryckesListan.se (v. 51, 2024): ”SILVER: Stilsäkra och smakrika bubblor från Sydafrika som smakar bra mycket mer än sina 229 kronor. För investeringen ingår citronskal, pirrande sälta och en fin fluffig mousse. Strålande Simonsig! Har vilat i cirka tre år på jästen.”

My Wine by Elke Jung (2024-12-06): ”Torr, frisk, citrussyrlig och frisk fruktig smak av gula äpplen, persika och mogen citrus. det finns nyanserade inslag av nötter, bröd och mineral och smaken har en fin längd. Utmärkt, stram, frisk och så ren i tonen att smaklökarna hoppar av glädje.  Priset på det här mousserande vinet är löjligt lågt – i jämförelse till andra bubblare av liknande kaliber.”

Wine Table, Pär Strömberg (2024-12-05): ”Exklusivt och välgjort och vore vinet från Champagne skulle det kosta minst det dubbla. Men nu är det från Stellenbosch och det är inte illa det heller när det kommer till mousserande viner. Aromatiskt inbjudande parfym av citrus, äpple och rosor, läskande pigg och frisk syra med energi och elegans i en mineralisk finish.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-12-04): ”Friskt, piggt och tillgängligt med gula äpplen, päron, persika, vita blommor, bra syra, rökiga mineraler, sälta och bra balans. Sydafrikanskt bubbel på högkvalitativ nivå gjort på 100% chardonnay. Ett bra alternativ et av ”nyårsbubbelflaskorna”.”

Din Vinguide, Sofia Ander (2024-12-02): ”Pionjärbubblor från Sydafrika som överleverar för sina 229 kronor. För investeringen får man citronskal, stenrök, pirrande sälta och en fin fluffig mousse. Och hög energi. Strålande! Har vilat i cirka tre år på jästen.”