Rött vin

2021 Fearless Fronds of Coonawarra Cabernet Sauvignon, Dandelion Vineyards

nr 232501

En smakrik och lagringsbar cabernet sauvignon från Elena och Zaar Brooks på Dandelion Vineyards. Druvorna kommer från gamla jordmåner i Coonawarra som lagrats i 14 månader på 30% ny ek. Resultatet är ett mycket tilltalande vin som passar bra till smakrika maträtter eller för vidare lagring.

Pris 189 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Coonawarra

Druvor
100% cabernet sauvignon

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad med aromatiska aromer av plommon, björnbär, kolanöt, anis, lagerblad och nejlika. Smaken är djup och fyllig med välmarkerade tanniner. Vinet är kraftfullt men finstämt i en kombination av balans och intensitet i frukten. Eftersmaken är lång och kryddig.

Passar till
En god följeslagare till den eleganta maten – såväl den fina köttbiten, långkok, grytor och grillat.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2018 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

2021 Fearless Fronds of Coonawarra Cabernet Sauvignon skapas av druvor som vuxit på den uråldriga terra rossa-jordmånen med djup lera på en kalkstensbas. Denna jordmån skapar perfekt dränering och ger rankornas rötter båda luft och tillräckligt med vatten för att frodas. De utvalda klasarna skördades i april och krossades försiktigt i öppna jäskar. Efter 12 dagars fermentation pressades druvorna och fördes över till ekfat (30% nya franska barrriquer) där det lagrade i 14 månader. I vineriet urfördes så lite handpåläggning som möjligt för att till fullo fånga essensen av druvornas växtplats. Detta är ett vin som kommer att vinna på ett par års extra lagring. Dekantera gärna innan servering. Namnet ”Fearless fronds” kommer från de flygande frökapslarna på etiketten som utan rädsla ger sig ut i världen.

Vinexperternas omdömen

Hello Winelovers, Jens Frithiofsson (2024-01-12): ”Australien erbjuder tuffa tag för sina vinbönder. Det brinner, det haglar och plötsligt kommer en torka som förvandlar din gröna oas till en öken. Men vilka viner! Dandelion Vineyards står högt i kurs och deras Fearless Fronds är en god nyhet med rötterna i Coonawarra (kaprifolens land) som bjuder på rå frukt som mjuknar upp efter en stund i glaset. Marsipan, rostad ek, vaniljsötma och eukalyptus stagas upp av tydliga tanniner som trivs utmärkt med en oxfilé provencale!”

Lifestyle World, Evy Peters (2023-12-14): ”If you’re on the hunt for a rich and age-worthy Cabernet Sauvignon, look no further than the 2021 Fearless Fronds of Coonawarra by Dandelion Vineyards. Crafted by the skilled hands of Elena and Zar Brooks, this wine is a testament to their dedication and the exceptional terroir of Coonawarra. Aged for 14 months with 30% new oak, this offering presents a tantalizing blend of flavors, making it an ideal companion for robust dishes or an excellent candidate for further cellaring. The concentrated aroma of this wine reveals notes of plums, blackberries, cola nuts, anise, bay leaves, and cloves. On the palate, it unfolds into a deep, full-bodied experience with well-defined tannins. Powerful yet refined, the wine strikes a perfect balance between intensity and fruit vibrancy. The finish is long, leaving behind a spicy sensation.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-11-30): ”Ungt, rikt, fylligt och mörkbärigt med svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, violer, svarta oliver och rökiga fat. Koncentrerat, balanserat och ett av lanseringens bästa viner.”