Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Green Valley Pinot Noir, DeLoach Vineyards
nr 5811501Franska familjen Boissets amerikanska projekt – DeLoach Vineyards – är åter tillbaka med sin exceptionella Green Valley Pinot Noir från årgång 2021. Vinet kommer från Sonomas svalaste AVA Green Valley och är ett utmärkt exempel på amerikank pinot noir när den är som allra bäst.
Pris 549 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
DeLoach Vineyards
Ursprung
Sonoma Mountain
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är fruktig, men bär på komplexa aromer av mörka körsbär, kola, jordgubbar, hallon, söta kryddor, nejlika, mylla och svart te. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner som mynnar ut i en fruktig finish.
Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.
Lagringspotential
Från nu till 2039
Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.
Om produkten
DeLoach Vineyards grundades år 1975 av Cecil och Christine DeLoach ihop med Berle Beliz och Jack Fleming. Dom tillhörde den första vågen av kvalitetsmedvetna producenter som tog sig tillbaks till Russian River Valley efter den amerikanska förbudstiden som pågick 1920 till 1933. Det första kommersiella vin som DeLoach producerade gjordes samma år som egendomen grundades och bestod av old vine zinfandel från Barbieri Ranch som vinifierades in en industrilokal som hyrdes provisoriskt tills dess att deras första vineri stod klart år 1979 – samma år som man började producera viner på Chardonnay och pinot noir.
År 2003 köptes DeLoach Vineyards upp av den franska vinfamiljen Boisset som deras första stora projekt utanför hemlandet. Med sig tog man två generationer av burgundisk vinmakningskunskap och i förarsätet för detta amerikanska äventyr hittar vi Jean-Claude Boissets karismatiske son Jean-Charles Boisset som sedan väldigt unga dagar närt en dröm om att etablera sig i USA. Drömmen gick i uppfyllelse och Jean-Charles Boisset har sedan 90-talet vart bosatt i USA och beskriver Sonoma som det nästa Côte d’Or. Det arbetet man utför och de viner man producerar på DeLoach Vineyards ser han som en hyllning till sitt kära hemområde: Bourgogne.
2021 Green Valley Vineyard Pinot Noir produceras på 100% pinot noir från den lilla appellationen Green Valley, belägen i den svala och bergiga västra delen av Russian River Valley. Faktum är att den är en av Sonomas svalaste lägen där kvällsdimman rullar in från Stilla havet och hjälper till att kyla ner de varma dagstemperaturerna. Dessa optimala förhållanden, i kombination med en uråldrig jordmån bestående av en gammal havsbädd, bidrar till druvor med en sällan skådad smakkoncentration och komplexitet.
Vinet är en blend av flera olika vingårdar i Green Valley och en mängd olika pinot noir-kloner som alla är utvalda för att bidra med sin unika karaktär till vinet. Ryggraden utgörs av den sent mognande vingården Ferguson Vineyard (planterad med klonen Swan) som ger vinet dess mörkintensiva frukt och finlemmade tanniner. Vingården Giberti Vineyard (planterad med klonen 115) ligger i en av de varmare delarna av Green Valley och mognar därmed tidigare medan Swicegood Vineyard (planterad med klonerna 777, 667 och 115) är den vingård med en jordmån som påminner mest om Bourgogne; rik på lera och kalk. Druvorna avstjälkas och jäser med hjälp av naturliga jäststammar i öppna jäskar. Druvorna vinifieras i öppna träkarl med pigeage och lagras i 10 månader på 18% nya franska ekfat. Vingårdarna Giberti och Ferguson blendas samman direkt efter pressningen och lagras separat från Swicegood som adderas till blenden strax innan buteljering.
Vinmakaren Brian Maloney om vinet: ”Right from the glass, you encounter the immediate, enticing aroma of luscious black cherry, delicately embellished with warm cinnamon. Beneath this initial impression, you’ll discover intricate layers of vibrant raspberry and ripe red cherry flavors, harmoniously entwined with creamy vanilla and aromatic baking spice. A well-balanced, moderate acidity and velvety, firm, round tannins combine to craft an exquisite, luxurious texture on the palate. This journey culminates in a drawn-out and profoundly charming finish that lingers on the senses.”