DeLoach Vineyards. USA, Kalifornien, Sonoma.

DELOACH VINEYARDS HEMSIDA

Kalifornisk svalklimatspionjär som utnämnts till Wine & Spirits Magazine Winery of the Year 12 gånger

1975 Grundades familjeföretaget DeLoach Vineyards i Russian River Valley som en av de första producenterna i området sedan förbudstiden. År 2003 köptes egendomen upp av Boisset-familjen. Den följande succéhistorien sparkades igång redan år 2004 då dom belönades med Wine Enthusiast Magazines Wine of the Year-pris för sin 30th anniversary Cuvée Pinot Noir.

Historia

DeLoach Vineyards grundades år 1975 av Cecil och Christine DeLoach ihop med Berle Beliz och Jack Fleming. De tillhörde den första vågen av kvalitetsmedvetna producenter som tog sig tillbaks till Russian River Valley efter den amerikanska förbudstiden som pågick 1920 till 1933. Det första kommersiella vin DeLoach producerade gjordes samma år som egendomen grundades och bestod av old vine zinfandel från Barbieri Ranch. Vinet gjordes i en industrilokal man hyrde provisoriskt tills dess att deras första vineri stod klart år 1979 – samma år man började producera viner på Chardonnay och pinot noir.

År 2003 köptes DeLoach Vineyards upp av den franska vinfamiljen Boisset som deras första stora projekt utanför hemlandet. Med sig tog man två generationer av burgundisk vinmakningskunskap och i förarsätet för detta amerikanska äventyr hittar vi Jean-Claude Boissets karismatiske son Jean-Charles Boisset som sedan väldigt unga dagar närt en dröm om att etablera sig i USA.  Drömmen gick i uppfyllelse och Jean-Charles Boisset har sedan 90-talet vart bosatt i USA och beskriver Sonoma som det nästa Côte d’Or. Det arbetet man utför och de viner man producerar på DeLoach Vineyards ser han som en hyllning till sitt kära hemområde: Bourgogne.

Vingårdar

Russian River Valley har huserat vinodling sedan innan den Amerikanska förbudstiden. Redan på tidigt 1800-talet beboddes området av immigranter från medelhavsområdet som huvudsakligen odlade druvor för eget bruk. Men vid början av 1900-talet uppskattar man att det fanns ett hundratal kommersiella vinerier i området. Efter förbudstiden, då i stort sett all odling kom att läggas ner, så låg området i stort sett övergivet fram tills 1970-talet då kvalitetsorienterade vinodlare kom att återetablera vinnäringen i området.

På DeLoach Vineyards arbetar man efter strikta ekologiska och biodynamiska regler och Jean-Charles Boisset citerar ett ursprungsamerikanskt ordspråk för att beskriva sin filosofi – ”Vi ärver inte landet från våra förfäder, vi lånar det av våra barn.” Detta bevisades när han direkt efter skörden 2004 påbörjade ett enormt arbete med att återuppliva egendomens vingårdar (bland annat genom att plantera täckgrödor och låta dom vila innan omplantering). År 2008 blev man CCOF-certifierad (California Certified Organic Farmers) och 2009 blev domänens egna vingårdar såväl som egendomens trädgård demeter-certifierade. Är du nyfiken på DeLoachs biodynamiska arbete så kan man läsa mer om detta här!

Upprotningen av de egna vingårdar påbörjade vineriets långvariga partnerskap med andra vinodlare i området – som delar deras passion för hållbarhet och ekologi – i syfte att fortsätta producera högkvalitativa viner från såväl enskilda vingårdar som större appellationer. I portföljen har man utöver de viner som produceras på inköpt frukt ett antal enskilda vingårdar där de mest legendariska har varit planterade sedan 1800-talets början.

Vinifikation

På DeLoach Vineyards fokuserar man på småskalig vinmakning med fokus på Russian River Valley och Sonomas unika terroir uttryckt av druvorna pinot noir, chardonnay och zinfandel från riktig gamla vinstockar. Med vinmakare Brian Maloney – född och uppvuxen i Sonoma – i spetsen så gifter sig det amerikanska vinarvet med de burgundiska influenser som familjen Boisset introducerade. I mångt och mycket arbetar man enligt burgundiska principer i vineriet. Istället för att jäsa de röda vinerna i ståltankar använder man sig av traditionella burgundiska öppna träkärl. Dessutom genomför man manuell pigeage – nedtryckning av skalmaterialet i den fermenterade musten – på alla röda viner. Självklart följs vinets jäsning av lagring i franska ekfat där man eftersträvar perfekt balans – faten ska lyfta frukten, inte fördunkla den!

Tryffelsvinet tipsar

Viner från DeLoach Vineyards

nyhet
tillfälligt slut
tillfälligt slut

2019 Russian River Valley Pinot Noir, DeLoach Vineyards

Kalifornien225 kr
nyhet

2020 Heritage Reserve Zinfandel, DeLoach Vineyards

Kalifornien159 kr
nyhet
nyhet

2020 Heritage Reserve Chardonnay, DeLoach Vineyards

Kalifornien149 kr