Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Juliénas, Mommessin
nr 5727801Historiska producenten Mommessins Juliénas från ”Les Grandes mises”-serien produceras i en seriös, burgundisk stil och passar sig såväl för lagring som för att njutas nu.
Pris 239 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Mommessin
Ursprung
Juliénas AOC
Druvor
100% gamay
Alkoholhalt
13.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en inbjudande och elegant doft av hallon, jordgubbar, mörka körsbär, örter, mineral och kryddor. Ung, frisk och fruktig med elegant och klunkvänlig struktur som drar åt det burgundiska hållet. Avslutet är friskt och påtagligt ungdomligt med en lång eftersmak.
Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.
Lagringspotential
Från nu till 2026
Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen.
År 1932, Precis innan AOC-systemet introducerades i Frankrike hade Mommessin turen att köpa den redan då välkända monopolvingården Clos de Tart för det ödmjuka priset av 400,000 franc under en auktion där den nu nedlagda domänen de Blics vingårdar såldes. Vingården kom sju år senare, år 1939, att klassificeras som Grand Cru. Vingården stannade i Mommessins ägor fram till år 2017 då det såldes vidare till Artemis-gruppen. Men köpet av Clos de Tart kom att cementera Mommessins plats i Bourgognes hjärta och det var först efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais som husets huvudkontor flyttades till Quincié-en-Beaujolais. 1997 kom delar av Mommessin att förvärvas av Boisset-gruppen som sedan har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Juliénas är en av tio crus i Beaujolais och ligger i den nordligare hälften av området (parallellt med Saint-Amour). Appellationen är intressant eftersom dess 575 hektar sträcker sig i fyra kommuner; där vi förutom Bourgogne även täcker Rhône och en liten del av Saône-et-Loire. Dess vingårdar definieras av sin utmärka solexponering och höga altitud som stäcker sig mellan 230-430 meter över havet. Vingårdarna i appellationen består huvudsakligen av steniga granitjordar, men har trots detta en av Beaujolais mest diversifierade jordmåner med skiffer, sandsten, lera och diorit. Det sägs vara just jordmånen som ligger till grund för att Juliénas viner tillhör Beaujolais mest lagringsdugliga med sin subtilt kryddiga aromspektra. Namnet Juliénas tros komma från kejsaren Julius Caesar, vars namn lånats ut för att visa vinernas storhet. Appellationen är nämligen belägen vid en över 2000 år gammal romersk handelsväg där romarna förde med sig gamay var de än hamnade längst sträckan. När de nådde dagens Juliénas insåga man dess fördelaktiga växtläge och anlade vingårdar för att släcka törsten på törstiga resenärer. Efter Roms fall kom Benediktinermunkar att ta över vingårdarna under kommande århundraden. Området sågs då som en förlängning av Bourgogne och man odlade förutom gamay även pinot noir och chardonay. Efter att Philip the Brave förbjöd gamay i Bourgogne år 1395 flyttade de flesta gamayspecialister söderut till Beaujolais där de upptäckte att de varmare granitjordarna i området producerade mycket bättre gamay-viner än i det nordligare Bourgogne.
Mommessins 2021 Juliénas produceras av 100% gamay från 50-åriga rankor. Musten vinifieras med 100% hela klasar i betongtankar. Vinet macereras under 2 veckor när man kontinuerligt trycker ner skalmassan samt utför så kallad ”pump over”- när man fuktar skalmassan med vinet för att optimera extraktionen. Vinet lagras sedan 8 månader på tank innan buteljering som sker efter en varsam filtrering.
Vinexperternas omdömen
Expressen – Allt om Vin (28/9-2022): ”Viol, lavendel, körsbär och smultron i både doft och smak. Bra energi i eftersmaken.”