Mousserande vin

2021 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

nr 760301

Detta smått ikoniska bubbel var Sydafrikas första mousserande vin gjort på den traditionella metoden när det lanserades första gången år 1971 och varje årgång sedan dess har hyllats av såväl kritiker som konsumenter!

Pris 179 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
54% chardonnay, 45% pinot noir, 1% pinot meunier

Alkoholhalt
12%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en pigg doft med fruktiga toner av vita persikor, gula äpplen, nektariner, samt inslag av jordgubbar, brioche och rostat bröd. Torr och frisk smak med toner av gula äpplen, nektariner och röda bär, samt inslag av brioche. En lekande mousse och ett läskande fräscht avslut. Fin balans mellan frukt och syran ger vinet finess och elegans.

Passar till
Läskande god att njuta utan mat, men går även bra till skaldjur, sushi och milda soppor.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Namnet Kaapse Vonkel  kan översätta till ”Cape Sparkle”. Simonsig Estate var Sydafrikas första vinproducent att göra ett mousserande vin enligt den traditionella metoden (som i Champagne) när man 1973 lanserade första årgången av Kaapse Vonkel 1971. Denna stil kom senare att regleras och kallas Méthode Cap Classique (MCC) som varje år firas en 1 september på internationella MCC-dagen. Man var även först med att använda alla tre klassiska druvorna som används i Champagne då man 1997 introducerade pinot meunier i cuvéen. Druvsammansättningen varierar dock från år till år. Johan Malan jagar kap’en runt för bra chardonnay så druvorna kommer från de bästa lägena i Stellenbosch, Darling, Elgin, Firgrove och Robertson. Alla druvorna plockas för hand i små korgar och pressades därefter mycket försiktigt. Två dagar senare får druvjuicen jäsa långsamt i en temperaturkontrollerad ståltank runt 15-17 grader. En del av chardonnaydruvorna får jäsa på gamla franska ekfat som bidrar med komplexitet och en härlig rondör. Vinet har inte genomgått malolaktiskt jästning, i syftet att behålla en hög syra i vinet. Vinet ligger på sin jästfällning i ca 20 månader. Dosage 2021: 6,1 gram/liter (0,61 gram/100ml).

Simonsig beskriver det själva som “ett mycket användbart vin” och rekommenderar skämtsamt att man serverar det till äggröran till frukost, till ostron eller sushi under lunchen, som följeslagare till fågelrätter under middagen och att man heller inte skall underskatta att dricka den som den är.