Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2021 Moulin-à-Vent, Mommessin
nr 5727701Senaste tillskottet i Tryffelsvinets Beaujolais-portfölj är den historiska producenten Mommessin! Deras Moulin-à-Vent från ”Les Grandes mises”-serien produceras i en seriös, burgundisk stil och passar sig såväl för lagring som för att njutas nu.
Pris 239 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Mommessin
Ursprung
Moulin-à-Vent AOC
Druvor
100% gamay
Alkoholhalt
13.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en parfymerad och burgundisk doft av hallon, varma jordgubbar, röda och svarta körsbär, örter, mineral, mylla och kryddor. Smaken är medelfyllig och väldigt burgundisk med en rejäl dos silkiga tanniner och påtaglig fräschör. Avslutet är friskt och komplext med en lång eftersmak som viskar om vinets lagringsduglighet.
Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.
Lagringspotential
Från nu till 2026
Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.
Om produkten
Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen.
År 1932, Precis innan AOC-systemet introducerades i Frankrike så hade Mommessin turen att köpa den redan då välkända monopolvingården Clos de Tart för det ödmjuka priset av 400,000 franc under en auktion där den nu nedlagda domänen de Blics vingårdar såldes. Vingården kom sju år senare, år 1939, att klassificeras som Grand Cru. Vingården stannade i Mommessins ägor fram till år 2017 då det såldes vidare till Artemis-gruppen. Men köpet av Clos de Tart kom att cementera Mommessins plats i Bourgognes hjärta och det var först efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais som huset huvudkontor kom att flytta till Quincié-en-Beaujolais.
1997 kom delar av Mommessin att förvärvas av Boisset-gruppen som sedan har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.
Moulin-à-Vent är en av tio crus i Beaujolais och ligger i den nordligare hälften av området. Moulin-à-Vent kännetecknas av sina förhållandevis grunda men mineralrika jordar som domineras av rosafärgad granit.
Vinbanken, Christian Stojkovic (2022-11-01): ”Bäst i beställningssortimentet, vecka 44. Solmogen, tät rödbärig frukt med vildhallon, jordgubbar, rosor, körsbär, charkuterier och färska örter. Välbalanserad eftersmak som är packad med krossade röda och mörka bär, engelsk lakrits, längd, elegant syrastruktur. Drick vid 16-17 grader i en stor bourgognekupa. För några månader sedan skrev vi om Fleurien och Saint Amour från samma producent. Mommessins Moulin-á-Vent är lite mörkare i frukten medan Fleurien och Juliénasen är ganska lika varandra och lite rödbärigare. Jag upplever möjligen veckans vin, i nuläget, som lite stramare. Drick 22-27.”
Expressen allt om vin (28/9-2022): ”Ganska fyllig och lite framfusig i anslaget. Mogen frukt och örtig krydda i botten. Behöver lite tid för att blomma ut.”
2021 Moulin-à-Vent produceras av 100% gamay, 100% hela klasar, som vinifieras i betongtankar. Vinet macereras under 2 veckor när man kontinuerligt trycker ner skalmassan samt utför så kallad ”pump over”- när man fuktar skalmassan med vinet för att optimera extraktionen. Vinet lagras sedan 11 månader på tank innan buteljering som sker efter en varsam filtrering.