Vitt vin

2021 Sancerre Denisottes, Domaine Claude Riffault

nr 5325201

Biodynamiska Sancerre Denisottes är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor. Denisottes är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger nära familjens vineri på 260 meters altitud över havet med 40-55-åriga sauvignon blanc-rankor. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalksten, kallad Terres Blanches. Druvorna handskördas och jäses med naturlig jäst på neutrala 600-liters ekfat i 10 månader. Liten allokering på lott 300 flaskor. Wine Advocate: 94 poäng

Pris 479 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt
Lanseringsdatum12/02/2024

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En mycket komplex doft med aromatiska toner av våt sten, flintsten, tropisk frukt och citron. Denisottes är ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse!

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Druvorna till 2021 Sancerre Denisottes kommer från vingårdar som behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Denisottes är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger nära familjens vineri på 260 meters altitud över havet med 40-55-åriga sauvignon blanc-rankor. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalksten, kallad Terres Blanches. Druvorna handskördas och jäses med naturlig jäst på neutrala 600-liters ekfat i 10 månader. Domaine Claude Riffaults arbetar man i enlighet med biodymaniska principer (ej certifierade) och resultatet är hantverksmässiga viner som definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre.

Om Terrs Blanches-jordmån: Sancerre är ett kuperat landskap där rankor planterats med olika altitud och exponering. Jordmånen är mycket gammal och formades för 35-160 miljoner år sedan. I Sancerre finns tre dominerande jordmåner som alla bidrar till vinernas mångfald: ”terres blanches” (en vit jordmån bestående av lerig kalkjord vanlig i västra Sancerre), cailottes (en mycket stenig kalkstensjordmån) och argiles à silex (en jordmån bestående av flinta och lera som är vanlig i Sancerres östligaste delar).  Kimmeridgian-kalksten, eller Kimmeridgian-märgel, är en mix av kalksten och lera som formades för 150-160 miljoner år sedan när urtida sjölevande djur fossiliserats på botten av sedam länge torrlagda sjöbottnar. Dessa fossiler har efterlämnat sig en jordmån som är rik på kalciumkarbonat från djurens skal – än idag kan du se lämningar av dessa urtidsdjur i stenar du finner i vingårdarna. Det engelska namnet ”Kimmeridgian soil” kommer från Kimmeridge som är ett engelskt område som också är rikt på denna jordmån. I Frankrike går jordmånen ofta under namnet argilo-calcaire, men i just Sancerre kallar man den ”terres blanches” – de vita stenarna – till följd av jordmånens karaktäristiskt mycket ljusa färg. Druvor som växt på denna typ av jordmån välsignas en exceptionell densitet, struktur och lagringsbarhet – här hittar du några av världens mest lagringsbara viner gjorda på sauvignon blanc. I sin ungdom är vinerna intensivt fruktdrivna, och kan ibland te sig slutna – här kommer den tålmodige som orkar vänta i några år att belönas rikt.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Stephan Reinhardt): 94 poäng ”The 2021 Sancerre Les Denisottes is based on old vines rooting in deep Kimmeridgian terres blanches soils only 100 meters from the domaine. The widely branched root system has emancipated this Riffault ”chateau wine” from vintage caprices. The nose is clear, intense and pure in its iodine and mineral-oyster expression that integrates discreet fruit hints of limes, lemons and cassis. On the palate, this is a full-bodied, intense and rich but also refined and elegant Sancerre with a long, tensile and structured finish. This is a purely mineral Sancerre with stimulating salts and generous but neither prominent nor dominant fruit. The Denisottes is a safe bet here, and it’s always exciting in its high-energy performance paired with purity and finesse. Highly recommended. Biodynamic. 13% stated alcohol. Natural cork. Tasted in March 2023.”