Vitt vin

2021 Sancerre Les Chailloux, Domaine Claude Riffault

nr 5198801

Biodynamiska Sancerre Chailloux är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor. Chailloux är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger på 250 meters altitud över havet med 30-40-åriga sauvignon blanc-rankor. Chailloux är ett av Riffaults svalaste vingårdsläge. Jordmånen består av silexjordmån. Druvorna handskördas och jäses med naturlig jäst med efterföljande lagring på neutrala ekfat i 14 månader tillsammans med sin jästfällning. Liten allokering på lott 300 flaskor. Wine Advocate: 95 poäng

Pris 449 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En mycket komplex doft med toner av rökig mineral, stål, flintsten, gula och gröna äpplen och grillad citron. Ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse!

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information
Biodynamisk odlade druvor med ekologisk certifiering. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Druvorna till 2021 Sancerre Chailloux kommer från vingårdar som behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Chailloux är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger på 250 meters altitud över havet med 30-40-åriga sauvignon blanc-rankor. Chailloux är ett av Riffaults svalaste vingårdsläge. Jordmånen består av silexjordmån. Druvorna handskördas och jäses med naturlig jäst med efterföljande lagring på neutrala ekfat i 14 månader tillsammans med sin jästfällning. Domaine Claude Riffaults arbetar man i enlighet med biodymaniska principer (ej certifierade) och resultatet är hantverksmässiga viner som definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre.

Om Silexjordmån: Sancerre är ett kuperat landskap där rankor planterats med olika altitud och exponering. Jordmånen är mycket gammal och formades för 35-160 miljoner år sedan. I Sancerre finns tre dominerande jordmåner som alla bidrar till vinernas mångfald: ”terres blanches” (en vit jordmån bestående av lerig kalkjord vanlig i västra Sancerre), cailottes (en mycket stenig kalkstensjordmån) och argiles à silex (en jordmån bestående av flinta och lera som är vanlig i Sancerres östligaste delar).   Det är inte sällan man ser ordet ”Silex” utskriven på vinetiketter och det är inte så konstigt – en vinmakare som har turen att äga vingårdar med denna jordmån ska med rätta vara stolt. Man skulle till och med kunna gå så långt som att säga att den unikt komplexa silex-jordmånen hjälpt till att göra vinerna från Sancerre så kända som de är. Silex är en sedimentär jordmån som är rik på flinta (ordet ”silex” är just en synonym för flinta) och som påminner om kalkstensjordmån men där flintan är hårdare än kalkstenen. Den unika jordmånens struktur har uppstått genom årtusenden när kalksten erroderat och lämnat kvar de hårda flintastenarna – därmed är det också vanligt att silexjordmåner innehåller både flinta och kalksten. Förutom att de närmast glänsande flintastenarna ger vingårdarna ett unikt utseende så bidrar de även till vinerna stil och skapar utsökta viner som har fans världen över. Om Kimmeridgian-jormånen ger de mest långlivade sauvignon blanc-vinerna så ger Silex de mest eleganta med sitt fjällbäcksrena anslag. Dessa välskulpterade mästerverk är till brädden fyllda med aromer av citrus, örter och lött rökiga toner som vinmakarna kallar pierre à fusil – krutrök. Hemligheten ligger i jordmånens förmåga att hjälpa rankorna till en jämn mognadsperiod eftersom flintastenarna hjälper till att behålla värme i de kallare regionerna.

Vinexperternas omdömen

Wine Advocate (Stephan Reinhardt): 95 poäng ”From almost 50-year-old vines in flint-stone soils, the 2021 Sancerre Les Chailloux opens with a clear and intense nose with pure mineral aromas of iodine and crushed flint stones, whereas the fruit aromas are very discreet but fully intermingle with the stones. On the palate, this is a very elegant and vivacious Sancerre with great tension, phenolic and mineral thrills as well as an almost-charming and refined fruit core. The acidity is lively and refined, and on the aftertaste, it’s beautifully intertwined with the ripe, elegant yet discreet fruit and minerals. A very distinctive, savory and saline Sancerre with fine grip and citrus fruit bitters on the long and intense finish. This is probably the finest of the 2021 Riffault quintet tasted for this miscellaneous report. 13% stated alcohol. Natural cork. Tasted in March 2023.”