Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 A’Lambra Barossa Valley Shiraz, Heirloom Vineyards
nr 7496901Australiensisk fullträff när megabegåvade Elena Brooks (känd som vinmakare på Dandelion) skapar magi på Heirloom Vineyards – här i form av en kryddigt smakrik och matvänlig shiraz. Vinet utsågs till ”Number 1 2022 Barossay Valley Shiraz” av Stuart Knox som också tilldelade vinet hisnande 97 poäng.
Pris 299 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Heirloom Vineyards
Ursprung
Barossa
Druvor
100% shiraz
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en intensivt druvtypiskt och samtidigt elegant anslag med toner av nymalen svartpeppar, violer, charkuterier, björnbär, violer och söta kryddor. Smaken är intensiv och fruktig med en god balans mellan syra och kropp. Vinet är medelfylligt men med stor koncentration, finess och komplexitet.
Passar till
Ett matvänligt vin som med fördel serveras till grillad kött med fetare såser: steak au poivre eller varför inte till söndagens slottsstek med gelé?
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Året var 2000 då den unga vinmakerskan Elena Brooks träffade den välkände vinkritikern Zar Brooks. Romansen och framtidsvisionen var en faktum och ur detta möte av naturkrafter föddes idéen om Heirloom Vineyards. Namnet – som på svenska översätts till arvegods – är en referens till det starka band man känner till de arv av gamla vingårdar och gamla rank-kloner som man förvaltar. Visionen är att bevara tradition i såväl vingård som vineri samtidigt som man omfamnar organiskt jordbruk. Efter långa år av planering och experimentering såg de första vinerna dagens ljus på mitten av 00-talet. Firman grundades i den senare hälften av 2000-talet av de äkta paret Elena och Zar Brooks och under de följande åren har priserna praktiskt taget regnat ner över dom med bland annat ”Best Winery of Nation” på San Francisco International Wine Competition 2018. Utöver detta är man även listad som en 5-stjärnig producent i James Hallidays Wine Companion vilket antyder att man kontinuerligt håller exemplarisk kvalitet och ursprungstypicitet i de viner man producerar. Vinmakarduon Elena Brooks och Alexandra Haselisch själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet i både Kanada, Europe och Australien, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning.
2022 A’Lambra Barossa Valley Shiraz kommer från egendomens finaste shiraz-vingård. De gamla rankorna sköts om för hand och druvorna som når vineriet är av yttersta kvalitet. Jäsningen ägde rum i öppna jäskar och vinet lagrades därefter i franska barriquer.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
The Real Review (Stuart Knox): 97 poäng ”Number 1 (of 16) 2022 Shiraz from Barossa Valley. Opaque core, deep ruby with a purple glint at the rim. Blueberry, violets, crushed rosemary and boudin noir aromas leap from the glass. Full bodied and intense blue fruits, dark spices and bloody minerality. Whilst all the intensity is obvious the tannins are focused and chiselled to control it; a hint of acidity then enlivens it further. It’s a symphony of elements come together in a delightful harmony as it lingers on the palate for an age.”
The Wine Pilot (Ray Jordan): 96 poäng ”This is a remarkably elegant and poised expression of Barossa Shiraz. The colour is deep and opaque, yet with a brightness and vibrancy. The nose is an engaging combination of liqueur cherry, dark plum and chocolate sprinkled with dried herbs and a faint touch of ironstone earthiness. The palate is firm and elegantly structured with fine chalky tannins. This is an atypical Barossa Shiraz packing all the goodies but delivering them with style and panache.”
Halliday’s Wine Companion (Dave Brooks): 95 poäng ”An impressively structured and wonderfully pure ’22 shiraz, deep in colour with plush Doris plum, blackberry, cassis and black cherry cut with hints of dark chocolate, espresso, licorice, clove, creamy oak, jasmine, pepper, roasting meats and black olive tapenade. It strides across the palate confidently, velvety and graceful, with finely packed tannins and a lovely presence and flow to the wine’s travel.”
- The Global Syrah Masters 2024 – Master
- Melbourne International Wine Competition 2024 – 95 poäng, Gold
- International Wine Challenge 2024 – 94 poäng
- Japan Wine Challenge – 2023 Gold
- CWSA 2024 – Gold Medal
- Sakura Japan Woman’s Wine Awards 2024- Gold
- Woman Wine & Spirits Awards 2024- Gold