Rött vin

2022 Bourgogne Passetoutgrain, Domaine Taupenot-Merme

nr 7103201

Passetoutgrain är en spännande och älskvärd vinstil bland Bourgognes alla dyrbara högdjur. Merparten dricks upp inom Frankrikes gränser och det är relativt sällan vi finner exempel här i Sverige. Här finner du Romain och Virginie på Taupenot-Mermes munvattnande juiciga variant som verkligen är en fin representant av sin stil!

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt
Lanseringsdatum31/07/2024

Beskrivning

Producent
Domaine Taupenot-Merme

Ursprung
Bourgogne Passetoutgrain AOC

Druvor
50% gamay, 50% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ren, fräsch och fruktig doft med inslag av röda bär som vildhallon, körsbär och jordgubbar och blåbär med inslag av viol, charkuterier och stenmineral. Kroppen är fjäderlätt slank, tanninerna mjuka och syran frisk och vinet har en genomgående ultraseriös ton som lättas upp av fruktens charm. Eftersmaken är lång och fruktdrivet komplex.

Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

Med vingårdar i några av de mest avundsvärda Premier- och Grand Cru-lägena som Bourgogne kan uppbringa, och en historia som sträcker sig 400 bakåt i tiden skapar syskonen Romain och Virginie viner för framtiden. Även om familjens vinmakarrötter har belagts ända tillbaka till 1600-talet, var det egentligen först år 1963 som den domän vi känner till idag såg dagens ljus. Det var nämligen då Denis Merme och Jean Taupenot knöt hymnens band och började göra viner under eget namn. Idag är det åttonde generationen som styr gården i form av Denis och Jeans barn; syskonen Romain och Virginie Taupenot. Romain hjälpte tidigt till på gården redan som barn genom att assistera vid skörden och sälja gårdens viner till förbipasserande turister på genomresa på väg söderut. År 1998 återvände han hem för att ta över familjeegendomen tillsammans med Virginie. Tillsammans skapar de viner med en husstil som definieras av smakrikedom, fräschör och balans som vägs upp av tydligt markerade och utsökt välsnidade tanniner. Sina eftertraktade vingårdslägen till trots är både Romain och Virginie två vänligt jordnära och hårt arbetande ambassadörer för några av Bourgognes bästa lägen. Gården arbetar enligt ekologiska principer.

2022 Bourgogne Passetoutgrain kommer en 0,9 hektar stor lieu-dit Croix Jeanniard i Morey-Saint-Denis, planterad 1986. De handskördade druvorna förs till vineriet i 20-kiloskorgar för att undvika att druvorna krossas. Väl i vineriet genomgår druvorna en noggrann selektering innan de avstjälkas (100%) och genomgår jäsning med hjälp av naturliga jäststammar i ståltankar under 8-13 dagar. Under tid genomförs varsam nedtryckning av skalkappan såväl som så kallad ”pumpover” för en varsam extrahering av smak och tannin. Vinet lagras därefter i 12-15 månader på lättrostade gamla ekfat. Innan buteljering spenderar vinet tre månader på tank och buteljeras därefter utan klarning och endast en lätt filtrering.

Passetoutgrain är en spännande och älskvärd vinstil bland Bourgognes alla dyrbara högdjur. Merparten dricks upp inom Frankrikes gränser och det är relativt sällan vi finner exempel här i Sverige. Bourgogneexperten Jasper Morris beskriver den som “den röda törstsläckaren från Bourgogne”, vilket säger en del om stilen. I sin ungdom är de ofta mörka i färgen och lätt animaliska i stilen men kan med ålder utveckla viss förfining då pinot noir-aromerna börjar ta över. De är förtjusande förföriska i alla åldrar. Bourgogne Passetoutgrain är en helt egen appellation vars regler innebär att vinet måste innehålla pinot noir (minst 30 procent) och gamay (minst 15 procent), men även chardonnay, pinot blanc och pinot gris kan användas med upp till 15 procent. Läs Tryffelsvinets guide till Passetoutgrain här!

Är du nyfiken på mer om årgångar i Frankrike? Läs vår franska årgångsguide här!