Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Dolcetto d’Alba, Paolo Scavino
nr 7221201En mycket välgjord dolcetto från 50-åriga rankor som växer i kommunen Roddi. Ett mycket användbart husvin som gör sig lika bra till mat som i eget majestät.
Pris 219 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Paolo Scavino
Ursprung
Dolcetto d’Alba DOC
Druvor
100% dolcetto
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stor nyanserad fruktig doft med toner av körsbär, hallon, tranbär, blåbär och örter samt ett mineraliskt inslag. I munnen är vinet slankt och härligt med struktur och fräsch syra som mynnar ut i ett långt och fruktdrivet avslut.
Passar till
Lättare kötträtter och fågel. Testa gärna med Italienska klassiker såsom pasta och pizza, eller varför inte en härlig risotto?
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Om produkten
Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter fjärde generationen, Enrica och Elisa Scavino, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan var Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Med tiden kom han att bli en av de välkända Barolo Boys som satte regionen på kartan under 80- och 90-talet. Vid sin död, i februari 2024, hade han över 71 års erfarenhet och drevs fram till slutet av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Döttrarna Elisa och Enrica, som i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig, för idag vidare faderns fana, särskilt eftersom Elisa ärvt hans experimentlusta i vineriet. Vi lär kunna förvänta oss stordåd och innovation även i framtiden!
Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.
2022 Dolcetto d’Alba kommer från 50-åriga rankor i kommunen Roddi, fem minuters körsträcka från vineriet. Vingården ligger i Barolo Crun Bricco Ambroggio (MGA) där Scavino äger 7 hektar vilket gör det till familjens största enskilda läge. 5 av dessa hektar är planterade med nebbiolo medan resterande 2 hektar utgörs av dolcetto, merlot och barbera. Att dolcettodruvorna är så gamla – över 70 år – gör att rankorna producerar små koncentrerade druvor som skapar viner med en extra dimension i kvalitet och komplexitet. Druvorna macererar i 4 dagar på ståltankar och lagras därefter i 10 månader på stål för att ytterligare framhäva druvans renhet.