Rött vin

2022 Elipidos Red Blend, David & Nadia Wines

nr 7259201

2023 Aristargos är en spännande grenache-dominerad blend från Certified Heritage Vineyards-vingårdar i Paardeberg och Malmesbury i Swartland signerat hyllade David & Nadia Sadie som ligger bakom några av Sydafrikas mest spännande och uttrycksfulla viner. Tim Atkins MW: 94 poäng

Pris 349 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
David & Nadia Wines

Ursprung
Swartland

Druvor
grenache noir (61%), syrah (34%), carignan (3%), cinsaut (1%) och pinotage (1%)

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinets doft är ännu mycket ung och fullpackad med aromer av peppar, lakrits, mörka körsbär, söta kryddor, lavendel och mörka bär. Smaken komplex och intensiv. Vinet är fylligt men samtidigt elegant strukturerar med stadiga och välsvarvade tanniner, en stor nyansrikedom och en lång, lång eftersmak.

Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader

Om produkten

David och Nadia Sadie hade båda sökt sig till Stennebosch University i slutet av 00-talet – David för att studera vitikultur och oenologi och Nadia för att fokusera på soil science och vitikultur. År 2009 ringde bröllopsklockorna och 2010 gjorde de sitt första vin ihop. De första åren hade de andra anställningar och gjorde sina viner på fritiden, men framgångarna kom tidigt vilket ledde till att David sa upp sig 2013, tätt följt av Nadia år 2016 för att helhjärtat satsa på de egna vinerna som fått namnet ”David & Nadia Wines”. Att de hamnade i just Swartland var ingen slump – David är född och uppvuxen här – och idag bor de på gården Paardebosch tillsammans med sönerna Wilhelm och Malan och hunden Tarzan.

Under de första åren kallades vinerna bara ”David” – enligt dem båda eftersom Nadia inte ville ha sitt namn på etiketten. Sedan 2016 syns emellertid båda makarnas namn på de vackert designade etiketterna. De har aktivt valt att inte använda efternamnet ”Sadie” för att inte förväxlas med ett annat av regionens stora vinmakarnamn (där heller inga släktskap finns). Ungefär i denna veva uppmärksammades de stort av såväl Tim Atkins och Jancis Robinson som beskriv deras viner som ”banbrytande” och i samma veva fick deras cheninbaserade blend Aristargos  98 poäng av Decanter Magazine om det första sydafrikanska vinet någonsin. Efter det har allt rullat på i en rasande fart, och idag räknas det gifta paret som en av Sydafrikas starkaste krafter att räkna med.

Tim Atkins MW räknar David & Nadia Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2024 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av David och Nadias viner. David är också invald i Cape Winemakers Guild.

2023 Elipidos görs på druvor från 12 olika vingårdar som skördats under en 15-dagarsperiod. Fyra av dessa jästes och lagrades i betong medan resterande del lagrades i en mix av neutrala franska 500-litersfat och 4000-liters foudres (pinotagen) i cirka ett år. 40% av klasarna var hela. Efter buteljering spenderade vinet ytterligare 18 månader på flaska innan det släpptes på marknaden.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrika årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

South Africa 2024 Special Report (Tim Atkins MW): 94 poäng ”Featuring a highest ever Grenache component, Elpidios is completed by 35% Syrah, 3% Carignan and 1% each of Pinotage and Cinsault. Grippy, racy and beautifully balanced, it has rose petal and fynbos aromas, negligible oak, some clove spice from 50% whole bunches and flavours of cranberry, bramble and red cherry.”