Rött vin

2022 Gevrey-Chambertin, Domaine Taupenot-Merme

nr 9527901

2022 Gevrey-Chambertin Village kommer en 1,6 hektar stor parcell planterad 1968-1971. Årgång 2022 anses övergripande vara en av de bästa årgångarna i modern tid i Bourgogne, så kan knappast be om mer när Tryffelsvinet introducerar samarbetet med denna eftertraktade Bourgogneproducent! Webblanseras i enbart 24 flaskor den 12 september 2024. 

Pris 949 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Taupenot-Merme

Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Dov och mullrande med ännu mycket ung framtoning med komplexa aromer av mörka körsbär, nyplockade jordgubbar, söta kryddor, lingon, skogsbädd, nejlika och svart te. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner, koncentration och intensitet som mynnar ut i en lång, kryddig eftersmak.

Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

Med vingårdar i några av de mest avundsvärda Premier- och Grand Cru-lägena som Bourgogne kan uppbringa, och en historia som sträcker sig 400 bakåt i tiden skapar syskonen Romain och Virginie viner för framtiden. Även om familjens vinmakarrötter har belagts ända tillbaka till 1600-talet, var det egentligen först år 1963 som den domän vi känner till idag såg dagens ljus. Det var nämligen då Denis Merme och Jean Taupenot knöt hymnens band och började göra viner under eget namn. Idag är det åttonde generationen som styr gården i form av Denis och Jeans barn; syskonen Romain och Virginie Taupenot. Romain hjälpte tidigt till på gården redan som barn genom att assistera vid skörden och sälja gårdens viner till förbipasserande turister på genomresa på väg söderut. År 1998 återvände han hem för att ta över familjeegendomen tillsammans med Virginie. Tillsammans skapar de viner med en husstil som definieras av smakrikedom, fräschör och balans som vägs upp av tydligt markerade och utsökt välsnidade tanniner. Sina eftertraktade vingårdslägen till trots är både Romain och Virginie två vänligt jordnära och hårt arbetande ambassadörer för några av Bourgognes bästa lägen. Gården arbetar enligt ekologiska principer.

2022 Gevrey-Chambertin Village kommer en 1,6 hektar stor parcell planterad 1968-1971. Väl i vineriet genomgår druvorna en noggrann selektering innan de avstjälkas (100%) och genomgår jäsning med hjälp av naturliga jäststammar i ståltankar under 7-9 dagar. Under tid genomförs varsam nedtryckning av skalkappan såväl som så kallad ”pumpover” för en varsam extrahering av smak och tannin. Vinet lagras därefter i 12-15 månader på lättrostade ekfat där 40% av faten utgjordes av ny ek. Innan buteljering spenderar vinet tre månader på tank och buteljeras därefter utan klarning och endast en lätt filtrering.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Frankrike? Läs vår franska årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Inside Burgundy (Jasper Morris MW): 90-92poäng ”A bright purple, rich generous ripe fruit on the nose with a suggestion of velvet texture to follow, then a higher toned fresh red fruit, some strawberry beneath with a lifted acidity at the back. Very good.”