Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Gevrey-Chambertin Premier Cru Bel Air, Domaine Taupenot-Merme
nr 74288012022 Gevrey-Chambertin Premier Cru Bel Air kommer en 0,4 hektar stor parcell i premier cru-vingården Bel Air, planterad 1794 – en utsökt premier cru som kan lagras i närmare 20 år. Årgång 2022 anses övergripande vara en av de bästa årgångarna i modern tid i Bourgogne, så kan knappast be om mer när Tryffelsvinet introducerar samarbetet med denna eftertraktade Bourgogneproducent! Inside Burgundy: 92-95 poäng
Pris 1999 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Taupenot-Merme
Ursprung
Gevrey-Chambertin Premier Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Dov och mullrande med ännu mycket ung framtoning. Doften är ännu något sluten, men bär på komplexa aromer av mörka körsbär, nyplockade jordgubbar, söta kryddor, lingon, skogsbädd, nejlika och svart te. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner, koncentration och intensitet som mynnar ut i en lång, kryddig eftersmak.
Passar till
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.
Lagringspotential
Från nu till 2038
Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.
Om produkten
Med vingårdar i några av de mest avundsvärda Premier- och Grand Cru-lägena som Bourgogne kan uppbringa, och en historia som sträcker sig 400 bakåt i tiden skapar syskonen Romain och Virginie viner för framtiden. Även om familjens vinmakarrötter har belagts ända tillbaka till 1600-talet, var det egentligen först år 1963 som den domän vi känner till idag såg dagens ljus. Det var nämligen då Denis Merme och Jean Taupenot knöt hymnens band och började göra viner under eget namn. Idag är det åttonde generationen som styr gården i form av Denis och Jeans barn; syskonen Romain och Virginie Taupenot. Romain hjälpte tidigt till på gården redan som barn genom att assistera vid skörden och sälja gårdens viner till förbipasserande turister på genomresa på väg söderut. År 1998 återvände han hem för att ta över familjeegendomen tillsammans med Virginie. Tillsammans skapar de viner med en husstil som definieras av smakrikedom, fräschör och balans som vägs upp av tydligt markerade och utsökt välsnidade tanniner. Sina eftertraktade vingårdslägen till trots är både Romain och Virginie två vänligt jordnära och hårt arbetande ambassadörer för några av Bourgognes bästa lägen. Gården arbetar enligt ekologiska principer.
2022 Gevrey-Chambertin Premier Cru Bel Air kommer en 0,4 hektar stor parcell i premier cru-vingården Bel Air, planterad 1974. Väl i vineriet genomgår druvorna en noggrann selektering innan de avstjälkas (100%) och genomgår jäsning med hjälp av naturliga jäststammar i ståltankar under 7-9 dagar. Under tid genomförs varsam nedtryckning av skalkappan såväl som så kallad ”pumpover” för en varsam extrahering av smak och tannin. Vinet lagras därefter i 12-15 månader på lättrostade ekfat där 40% av faten utgjordes av ny ek. Innan buteljering spenderar vinet tre månader på tank och buteljeras därefter utan klarning och endast en lätt filtrering.
Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.
Är du nyfiken på mer om årgångar i Frankrike? Läs vår franska årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Inside Burgundy (Jasper Morris MW): 92-95 poäng ”A royally deep crimson purple. Fresh on the nose despite being clearly properly ripe, yet the altitude gives its own freshness, and the wine is very precisely balanced right across the palate. A lovely example.”